Španělský rebarborový koláč/Tarta de ruibarbo

2. května 2015 v 18:25 | Věra Miadiková/Jennifer Buffay |  Dorty a páje

Co budete potřebovat:

Na korpus

200g hladké mouky
140g moučkového cukru
160g změklého másla
40g jemně mletých mandlí
2 žloutky o pokojové teplotě
vanilkový cukr (např. Kotanyi s pravými vanilkovými semínky)
špetka soli

Na krém

3 vejce
375ml mléka
75g cukru krystal
30g kukuřičného škrobu
vanilkový lusk

Na sirup, na potření koláče

250ml vody
150g cukru krystal
lžička citronové šťávy

3 stonky rebarbory
4 lžíce cukru krystal







Postup:

Korpus

V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, špetku soli a mleté mandle.
Uprostřed směsi utvořte důlek, do něhož dejte na kostičky nakrájené máslo a postupně zpracujte s moukou.
Přidejte žloutky a již vypracujte v křehké hladké těsto, ale dejte pozor, abyste ho nepřepracovali. Na zpracování postačí klidně 5 minut.

Zabalte ho do potravinové fólie nebo alobalu a dejte do ledničky odpočinou alespoň na 30 minut.
Po uplynutí doby vytáhněte a na pomoučeném vále rozválejte na cca 0,5 cm silný plát o průměru vaší koláčové formy.
Opatrně kolo přeneste do předem vymazané a vysypané formy, přitlačte ke dnu a okrajte odřízněte.
Nechte ještě jednou odpočinout v lednici na 30 minut.

Poté dejte péct do předehřáté trouby na 180°C (horkovzdušnou na 160°C) na 20 minut. Korpus by měl lehce zezlátnout.

Příprava rebarbory

Rebarboru omyjte a očistěte, tzn. že ji zbavte vláken, která by nedělala v koláči dobrotu.
Nakrájejte na příčné plátky a smíchejte v míse s krystalovým cukrem.
Nechte marinovat tak 15 minut. Rebarbora pak nebude tak kyselá a bude v koláči lépe ladit.






Krém

V hrnci rozšlehejte spolu mléko, vejce, cukr, kukuřičný škrob a vyškrábaná semínka z vanilkového lusku.
Dejte vařit na mírný plamen a stálé míchejte. Směs musí zhoustnout a musí být hladká. Dávejte pozor, abyste krém nepřipálili. Vaření potrvá asi 5 minut.
Nechte odstát a vychladnout na pokojovou teplotu.

Sirup

Opět všechny ingredience vložte do hrnce, tzn. vodu, krystalový cukr a citronovou šťávu.
Vařte na mírném plameni, dokud se cukr nerospustí. Směs by měla trochu zredukovat a mírně zhoustnout.
Hotový sirup nechte vychladnout.






Zhotovení koláče

Předehřejte troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Na korpus nalijte připravený krém a naskládejte na něj namarinovanou rebarboru.
Dejte péct na 20 minut.
Hotový rebarborový koláč nechte chvíli vychladnout a potřete ho celý sirupem, aby se hezky lesknul.

Můžete servírovat ihned nebo ho na druhý skladujte v lednici, protože i potom výborný a krém hezky ztuhne.

Dobrou chuť









 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lucy Lucy | Web | 2. května 2015 v 21:17 | Reagovat

mňam mňam mňam! znie to veľmi chutne :-)

2 Jennifer Buffay Jennifer Buffay | E-mail | Web | 3. května 2015 v 9:18 | Reagovat

[1]: Ahoj, děkuju moc :-)

3 Peggy Peggy | 14. května 2015 v 23:12 | Reagovat

Já chci taky! :D

4 Teri the Butter Teri the Butter | E-mail | Web | 7. listopadu 2015 v 13:53 | Reagovat

Miluji koláče z rebarbory!! Máme ji na zahradě takže maminka peče často! Vypadá nádherně, jsi šikovná! :-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama