Rychlý mrkvový dort s ořechy/Carrot cake

14. března 2015 v 13:31 | Věra Miadiková/Jennifer Buffay |  Dorty a páje

Co budete potřebovat:

Na korpus

390g polohrubé mouky
4 velké mrkve
4 vejce
2 lžičky mleté skořice
1 vanilkový cukr (dobrý je Kotanyi cukr s vanilkovými semínky,
nebo pokud máte domácí, tak ho přidejte 20g)
3 vrchovaté lžíce medu
150g tmavého třtinového cukru
2 lžičky jedlé sody
3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
165g jemně mletých vlašských ořechů
300g rozpuštěného vychladlého másla
špetka soli
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku

Na krém

240g krémového sýra (Philadelphia nebo Lučina)
50g změklého másla
50g moučkového cukru
1 lžíce medu

...

půlky vlašských ořechů na ozdobu
lístky čerstvé máty
1 lžíce medu na pokapání na ozdobu










Mrkvový dort je americká dortová klasika, kterou u nás najdete kavárnách Starbucks nebo Crosscafe. Základ každého receptu je v podstatě stejný, jen si ho každý podle svého trochu upraví. Asi podobně jako např. recept na štrůdl. Tento recept je právě podle američanů, kteří si ho skvěle doladili. Já nam něm miluji právě tu lehkou chuť mrkve s oříšky a nádechem koření. To celé je zakončené krémem z krémového sýra, což dělá tento dort neodolatelným.
Jinak si ho po svém osvojili také italové nebo švýcaři, kteří mají dort bez krému a místo vlašských ořechů dávají mandle. Jinak jsem hledala a hledala a pravý vznik mrkvového dortu jsem nenašla.


Postup:

Korpus

Mrkve oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.
Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Dortovou formu (já jsem použila o průměru 23cm) vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou.
V míse prošlehejte vejce, třtinový cukr, med a máslo do krémovata, aby směs byla lehce napěněná a nadýchaná.

Do jiné mísy přidejte polohrubou mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, špetku soli, škorici, muškátový oříšek a vanilkový cukr a vše společně promíchejte.

Moučnou směs postupně zamíchávejte do krémové směsi, aby vznikla jednotná hmota. Přidejte nastrouhanou mrkev a vlašské oříšky a vmíchejte do hladkého těsta, které je o trochu hutnější než piškotové těsto.

Nalijte do formy a dejte péct na 25 - 30 minut. Hotový korpus ověřte špejlí, která by měla zůstat suchá.
Nechte tak půl hodiny vychladnout, vyndejte z formy a ještě chvilku nechte odpočinout.








Krém

Krémový sýr společně s máslem vyšlehejte v nadýchaný krém. Přidejte moučkový cukr a med a znovu prošlehejte do krémovata.

Hotovým krémem potřete celý mrkvový korpus. Ozdobte půlkami vlašských oříšku, lístky máty a po celé ploše pokapte medem.
Mrkvový dort můžete servírovat a věřte, že dlouho na stole nevydrží. Je výborný i druhý den, když korpus nasákne krémem a je krásně vláčný.

Sladkou chuť














 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Em Age Em Age | Web | 14. března 2015 v 14:56 | Reagovat

Mňam! 8-)
Musím říct, že hlavně díky za ten recept na krém, už dlouho hledám nějaký dobrý krém.

2 Jennifer Buffay Jennifer Buffay | E-mail | Web | 14. března 2015 v 18:04 | Reagovat

[1]: Není vůbec za co. Tenhle krém máš rychleji, než přivedeš vodu k varu. A moooc dobrý. Můžeš do něj přidajt i trochu citronové šťávy nebo trochu vanilkového extraktu pro obměnění chuti.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama