Jarní hráškový salát - jarní start

22. března 2015 v 17:00 | Věra Miadiková/Jennifer Buffay |  Saláty-recepty

Co budete potřebovat:

200g mraženého hrášku
1/2 jablka
1/2 salátové okurky
2 střední rajčata
1/2 červené nebo žluté papriky
150g dobré šunky
200g tvrdého sýra, např. Gouda
200g neslazeného bílého jogurtu ( nejlepší hustší selský nebo může být i řecký)
sůl, čerstvě mletý pepř
čerstvá máta, hladkolistá petrželka




Protože nám zase začalo jaro, je třeba svůj organismus nastartovat a probudit stejně jako to dělá příroda, která se probouzí ze zimního spánku. I když na počasí to zatím není tolik znát, naše tělo si uvědomuje všechny změny. Na mě například padá jarní únava a bolesti hlavy, kterým se snažím letos předejít. Začala jsem už někdy v únoru. Zvýšila jsem přísun ovoce a zeleniny, omezila jsem kávu a přešla jsem na svůj oblíbený zázvorový čaj. Samozřejmý je také pohyb, který jsem snažila udržovat i v obodobí Vánoc a vůbec celé zimy, abych tolik nezlenivěla...i když to bylo docela těžké. Dále je důležitá zdravá psychika člověka, tzn. vyhnout se stresům, myslet optimisticky a těšit se na každou maličkost vašeho všedního dne. Zatím se letos na mě jarní stavy příliš neprojevily, teda kromě lehké zpomalenosti myšlení.



Postup:

Mražený hrášek uvařte podle návodu, ale většinou postačí 3 minuty povařit. Pak sceďte a ihned opláchněte pod studenou vodou, aby byl hrášek stále hezky zelený. Dejte ho do větší mísy.
Jablko oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na malé kostičky.
Stejně tak nakrájejte šunku, okurku, papriku a rajčata, která ještě zbavte "bubáků".
Všechnu zeleninu se šunkou přidejte do mísy s hráškem.
Tvrdý sýr nastrouhejte na hrubším struhadle na delší nudličky.
Část sýra přidejte do mísy a část nechte stranou na ozdobu.

Vše v míse smíchejte, přidejte jogurt, osolte a opepřte.
Salát naložte třeba na nějakou mísu nebo hlubší talíř.
Na závěr posypte zbytkem strouhaného sýra a najemno nasekanou mátou a petrželkou.

Hráškový salát podávejte s čerstvým nebo opečeným pečivem potřeným bylinkovým máslem.
Přeji dobrou chuť a hezký úvod do jara.









 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lauralex Lauralex | Web | 22. března 2015 v 17:49 | Reagovat

Skvělý a to jsem si zrovna říkala, že už se nebudu ničím cpát, mám z toho hlad. Vypadá to moc dobře! :-)

2 Lauralex Lauralex | Web | 22. března 2015 v 18:04 | Reagovat

[1]: P.S.: myslim, že si to udělám přes týden k večeři nebo obědu. :-P

3 Jennifer Buffay Jennifer Buffay | E-mail | Web | 22. března 2015 v 18:25 | Reagovat

[2]: Super, určitě vyzkoušej. Salát máš mrknutím oka hotový a taky docela zasytí díky hrášku. Přeju dobrou chuť ;-)

4 Lauralex Lauralex | Web | 22. března 2015 v 18:55 | Reagovat

[3]: Jo, hrášku mám zrovna v mrazáku plný pytel. :-D

5 Leri Goodness Leri Goodness | Web | 22. března 2015 v 18:56 | Reagovat

Salát vypadá moc lákavě, hned jsem na něj dostala chuť! :) Mimochodem máš velmi hezký design stránek.

6 Čevi Čevi | Web | 22. března 2015 v 20:13 | Reagovat

Hned jsem dostal na salát chuť, celý týden jsem marodil a držel dietu, musím to vyzkoušet.

7 Jennifer Buffay Jennifer Buffay | E-mail | Web | 23. března 2015 v 18:09 | Reagovat

[5]: Děkuji, pochvala vždycky potěší. Design blogu sice není nějaké dílo, ale myslim, že v jednoduchosti je krása. Hlavní, co chci je, aby stránkách vynikly fotky jídla.

[6]: Tenhle salát tě postaví na nohy ;-)

8 Veki Veki | E-mail | Web | 31. března 2015 v 11:48 | Reagovat

Podobný znám, ale s malými bílými fazolemi. Ráda ho dělám, je svělý. Tak zkusím i variantu s hráškem. :-)

9 Jennifer Buffay Jennifer Buffay | 31. března 2015 v 12:23 | Reagovat

[8]: Jo super. Doporučuji. Aspoň v dnešních větrných dnech ten salát navodí jarní náladu.

10 Jitka Jitka | E-mail | Web | 31. března 2015 v 12:44 | Reagovat

Už mám opsáno a jdu na to. Vypadá to chutně a hlavně, je to zdravé. :-)

11 Joina Joina | Web | 31. března 2015 v 16:41 | Reagovat

Salát jako vypadá užasně, ale nejsem zrovna velký milovník hrášků. Ale tak třeba místo hrášku ředkvičku, cilbulky nebo papriku?

12 Jennifer Buffay Jennifer Buffay | E-mail | Web | 31. března 2015 v 17:18 | Reagovat

[11]: Ahoj, děkuju za pochvalu. To je škoda, hrášek je moc dobrý, ale vždycky se dá něco vymyslet. Ty ředvičky by byly super, teď jsou akorát v sezóně a na farmářských trzích je najdeš krásné. Nebo můžeš nahradit cizrnou, která zasytí stejně jako hrášek a je bohatá na vitamíny B.

13 Jennifer Buffay Jennifer Buffay | E-mail | Web | 31. března 2015 v 17:19 | Reagovat

[10]: Bezva, to jsem ráda. Doufám, že bude chutnat.

14 xthoughts xthoughts | 31. března 2015 v 18:22 | Reagovat

Vyzerá to veľmi chutne! .. zajtra to vyskúšam :)

15 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 31. března 2015 v 19:16 | Reagovat

Och, to vypadá úžasně... Mám v lednici sojový jogurt, který potřebuje spotřebovat, takže ho využiju na svou veganskou verzi tohoto receptu :))

A hrášek miluju... :D

16 Jitka Jitka | E-mail | Web | 31. března 2015 v 21:16 | Reagovat

[13]: Chutnal báječně i když s malými úpravami, protože všechno jsem doma neměla.S dovolením jsem ho dala na svoje stránky ovšem s odkazem, kde jsem na receptu byla. Uvedla jsem tam i své úpravy. Děkuji za skvělý příspěvek do mé kuchyně. :-)

17 Illumináti Illumináti | Web | 31. března 2015 v 21:24 | Reagovat

such salát
                  wow
  much hráškový
                      very recept
   8-)  8-)  8-)  8-)

18 Dena Hviezdička Dena Hviezdička | Web | 1. dubna 2015 v 9:20 | Reagovat

Mňam, posledná fotka je najlepšia :-).

19 Princezna Ivanka Princezna Ivanka | Web | 1. dubna 2015 v 13:02 | Reagovat

jůůů, to vypadá opravdu dobře. Hledám stále nějaké recepty na takové pěkné jarní pročištění :-)

20 Jennifer Buffay Jennifer Buffay | E-mail | Web | 1. dubna 2015 v 19:35 | Reagovat

[18]: Děkuju, fotky sice nejsou profi, ale snažím se stále zlepšovat.

[19]: Já právě miluju jídla, která jsou skvělá na zdraví a detoxikaci organismu. Teď na jaře je na to ideální čas.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama