Čokoládový fondant, aneb když teče čokoládová láva

10. března 2015 v 14:51 | Věra Miadiková/Jennifer Buffay |  Dezerty-recepty

Na 8 porcí.

Co budete potřebovat:

200g kvalitní hořké čokolády (nejlépe s obsahem kakaa 60% a výš)
240g másla, změklého
4 vajíčka
90g krystalového cukru
35g hladké mouky

...

lístky čerstvé máty na ozdobu
čerstvé ovoce
zmrzlina
...ozdobte podle svých chutí

Čokoládový fondant je naprostá čokoládová bomba, takže vám bude zaručeně stačit jen kousek. Jde o bábovičku, která je uvnitř nedodělaná a když do ní zaboříte lžičku, vyteče krásná čokoládová láva.
Jde o francouzský dezert. A není divu..Francie vždy vymyslí jednoduché a okouzlující dezerty, které nikoho nezklamou.







Postup:

Já jsem použila na čokoládový fondant formičky, které jsou na něj přímo určené, nebo můžete jako náhradu použít silikonové formičky na muffiny.
Formičky vymažte máslem, vysypte krystalovým cukrem a dejte na chvíli do lednice. To, aby se bábovičky po upečení lépe vyklápěly.

Na vodní lázni rozspusťte hořkou čokoládu s máslem, aby struktura byla krásně hladká.
Čokoládovou hmotu nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem, aby zdvojnásobily svůj objem a zesvětlaly.
Pak k této hmotě přidejte čokoládovou směs, zamíchejte, přidejte mouku a zamíchejte do hladkého těstíčka, které je o něco hustší než těsto na lívance.

Těsto nalijte do formiček a dejte na chvíli vychladit do lednice (já jsem nechala chladit asi půl hodinky). To pomůže tomu, aby fondant po upečení byl uprostřed ještě tekutý.
Předehřejte troubu na 190°C (horkovzdušnou na 170°C).
Formičky vyndejte z lednice a dejte péct na 10-12 minut. Hotový fondant poznáte tak, že okraje už jsou pevné a hotové a střed je ještě měkký a mazlavý. Fondant je na dobu a teplotu pečení velmi háklivý, a tak musíte hlídat průběh pečení, protože každá trouba peče jinak.




Nechte vychladnout tak na 15 minut a vyklopte na talíř. Servírujte s kopečkem zmrzliny, čerstvým nebo teplým ovocem a lístkem máty, nebo jakoliv vás napadne.
Já taky tak trochu experimentovala. Když mi zbyl kalíšek fondantu, který už nikdo nesnědl, strčila jsem ho do ledničky a přes noc sice trochu ztuhnul, ale byl krásně jemný a chutnal jako vláčná buchtička.

Přeji čokoládovou chuť












 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Čevi Čevi | Web | 11. března 2015 v 20:27 | Reagovat

Vypadá to výborně. Kdybych nebyl takový nešika, klidně bych to vyzkoušel :D

2 Jennifer Buffay Jennifer Buffay | E-mail | Web | 11. března 2015 v 20:51 | Reagovat

[1]: Děkuju. Určitě nešika nejsi. Já taky musím recept vyzoušet na víckrát, abych zjistila, co je třeba doladit. Chce to vyzkoušet a uvidíš. Držím palce. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama