Ořechovo-banánový dort se slanou karamelovou polevou (bezlepkový)

11. ledna 2015 v 20:47 | Věra Miadiková/Jennifer Buffay |  Dorty a páje

Co budete potřebovat:

Korpus

7 žloutků
8 bílků
3/4 hrnku krupicového cukru
1 hrnek rozmačkaných banánů
3/4 hrnku kukuřičného škrobu
1 hrnek nahrubo nasekaných mandlí nebo vlašských ořechů
1/2 lžičky skořice
špetka soli

Krém

250ml smetany ke šlehání s min. obsahem tuku 30%
(nejlepší je šlehačka De Luxe od Kunína, která má 40% tuku)
225g krémového sýra (Philadelphia nebo Lučina)
3/4 hrnku moučkového cukru
1 vanilkový lusk

Slaná karamelová omáčka

100g cukru krystal
43g změklého másla
65ml smetany ke šlehání, s min. obsahem tuku 30%
1/2 hrubé mořské soli







Nechci se nějak chválit, ale je mi líto, že už je ten dort pryč, protože byl mooooc dobrý Jak jinak, byl určený pro narozeninovou oslavu a to na moji. Je zvláštní, že si víc dávám záležit na dortech pro druhé a sebe tak trochu odfláknu.
Zvlášť, když mám narozeniny po vánočních svátcích, nebo spíš po svátcích žranice. Ale musím říct, že takhle dobrý odfáklý dort jsem ještě nejedla...
Navíc je zcela bez mouky a přidaného tuku, teda vyjma toho malého kousku másla v karamelové omáčce. Přátelé byli také ohromeni a kamarádka si šla přidat, i přesto, že byla plná. A to je pro kuchaře největší potěšení. Je to tak pro mě známka, že jsem ostatním nezpůsobila otravu chuťových buněk. Zároveň jsem na sebe pyšná, o jaký kus jsem pokročila od mých prvních pokusů o dort, které byly těžké na žaludek a na oko přeplácané.
Už jsem si našla jakýsi svůj styl v přípravě a designu, který je, si myslím, odrazem mě samé.


Postup:

Korpus

Předehřejte troubu na 160°C. Vyložte dortovou formu pečícím papírem.
V míse vyšlehejte na středních otáčkách žloutky s cukrem a špetkou soli, aby zdvojnásobily objem a zesvětlaly.
Přidejte rozmačkané banány, kukuřičný škrob, nahrubo nasekané oříšky a skořici.
Vše dobře promíchejte.
Bílky se špetkou soli vyšlehejte do pevného sněhu a zlehka ho vmíchejte do těsta.
Nadýchané hotové těsto vlijte do dortové formy a dejte péct na 50-60 minut.
Ověřte špejlí, která by měla zůstat suchá.
Korpus nechte min. 30 minut vychladnout a rozkrojte napůl.

Krém

Vyšlehejte smatnu ke šlahání v pevnou šlehačku.
Přidejte krémový sýr a pomalu zašlehejte dohromady.
Po částech přidávejte moučkový cukr a pomalu zašlehávejte.
Nakonec vmíchejte vyškrábaná zrníčka z vanilkového lusku.
Jemný krém dejte na chvíli chladit do ledničky.

Slaná karamelová omáčka

Do hrnce se silným dnem nasypte rovnoměrně krupicový cukr a zahřívejte na větším plameni.
Až se cukr začne rozpouštět a hrudkovatět, začněte míchat metličkou.
Karamel již začne hnědnout a vonět, až toho docílíte zmírněte plamen.
Nebojte se, bude taky lehce bublat, tak hlavně pozor, abyste se nepopálili!
Pokud máte rádi jemnější chuť, tak vám stačí dosánout jen lehce zlatavé barvy, když vám víc vyhovuje výraznější lehce nahořklý, tak karamel nechte do tmavší zlatavé barvy.
Takže jakmile jste dosáhli svého odstínu, sundejte hrnec z plotny a přidejte máslo a pozor, začne to znovu bublat.
Za stálého míchání přilijte smetany ke šlehání..opět začne bublat a míchejte dokud se vše nespojí v hladkou omáčku.
Nakonec zamíchejte hrubou sůl a nechte 15 minut vyhladnout.
Omáčka pak lehce zesvětlá a zhoustne.

Dokončení

První plát korpusu pomažte půlkou krému, přikryjte druhým plátem a zbytkem krému pomažte vršek a boky korpusu.
Ten namazaný krém můžete nechat tak lehce neupravený a neuhlazený,
mám totiž na dortech ráda takovou tu nedbalou eleganci. Ale chcete-li povrch krému uhladit, nebráním vám.
Dejte tak na půl hodinky do lednice, aby krém zatuhnul.
Na závěr ozdobte karamelovou omáčkou a plátky mandlí nebo kousky vlašských ořechů.
Omáčka vám možná ještě zbyde, ale to vůbec nevadí. V uzavřené nádobě v lednici vydrží 2 týdny a můžete si jí polít zmrzlinu, teplé dezerty nebo třeba pečená jablíčka s medem a oříšky.

Sladkou chuť









 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Zdenka Zdenka | 28. října 2016 v 1:58 | Reagovat

Dobrý den, dort jsem právě zkusila vyrobit synovi k narozeninám, krém je výborný,ale korpus se těžce nepovedl :( mohla byste, prosím, přidat do receptu velikost dortové formy, ve které pečete a také velikost použitého hrnku?
Děkuji
Zdenka

2 jenny-g jenny-g | Web | 28. října 2016 v 19:42 | Reagovat

[1]: [1]: Dobrý den,to mě moc potěšilo,že jste vyzkoušela jeden z mých receptů:)A ještě radši,že vám chutnalo.Já pekla korpus ve formě o velikosti 26cm.A co se přesně nepovedlo na korpusu?málo vyšlehaný sníh?a máte klasickou nebo horkovzdušnou troubu?
jinak bych vás ráda odkázala na moje nové stránky:http://jennysfoodpassion.weebly.com/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama