Vánoční perníčky

4. prosince 2014 v 17:47 | Jennifer Buffay |  Vánoce-recepty

Receptů na vánoční perníčky existuje několik a je mi jasné, že každý má ten svůj osvědčený.
Tak zde představuji ten svůj ověřený, kterého se držím nějaké 4 roky.
Někteří znamý perníčky vůbec nepečou, ale já na stole s cukrovím nedovedu představit.
Dalším důvodem, proč je také peču, je moje kamarádka, která má perníčky ze všeho nejradši
a jediný, kdo jí je pravidelně ty 4 roky dodává jsem já.
Myslím, že jejich vůně k Vánocům neodmyslitelně patří...


Co budete potřebovat:

500g hladké mouky
200g moučkového cukru
100g másla nebo Hery
2 vajíčka
3 polévkové lžíce medu
2 polévkové lžíce kakaa holandského typu
2 polévkové lžíce perníkového koření (např. dobré jsou od Kotanyi
nebo na farmářském trhu)
1 lžička jedlé sody

...

1 žloutek
2 lžíce mléka

Na Zdobení

2 bílky
20 polévkových lžic moučkového cukru
2 lžičky citronové šťávy
1 lžička bramborového škrobu

...

nebo můžete použít již hotová zdobítka od Dr. Oetker,
mají barevná nebo jen bílá (seženete tak za 45kč)

...

tmavá čokoládová poleva
posypka stříbrná nebo jinak barevná (nejlepší Dr. Oetker)




Postup:

V míse smíchejte hladkou mouku, cukr, vejce, máslo, med, kakao, koření a jedlou sodu.
Hotové těsto zabalte do pečícího papíru, pak ještě do alobalu a dejte odležet do lednice.
Nejlépe nechte odpočívat do druhého dne, nebo stačí i cca 3 hodiny.
Rozdělte si ho na půl. Na pomoučeném vále první půlku rozválejte na zhruba 0,5cm silný plát.
Vykrájejte různé tvary a pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
Pečte v předehřáte troubě na 180°C po dobu 20-25 minut.
Až upečete první várku, zpracujte i druhou půlku těsta.
Upečené perníčky pomažte žloutkem rozkvedlaným v mléce, pak hezky zkřehnou a na povrchu budou lesklé.
Na konec je ozdobte bílkou polevou, nebo už hotovou.
Já jsem dělala ještě mini perníčky, které jsem napůl namočila v čokoládové polevě a posypala barevnou posypkou.




Bílková poleva

Bílky nejdřív preceďte přes sítko, abyste se zbavili jejich vláken. K nim prosejte moučkový cukr, ktrerý musí být
opravdu jemný, zcela bez hrudek.
Přídejte zatím jen 1 lžičku citronové šťávy, druhou pak podle vaší chuti.
Vše mixérem vyšlehejte na plné obrátky, dokud bílky nezhoustnou.
Postupně do směsi prosévejte bramborový škrob a zašlehejte, aby krém po vytažení mixéru držel tzv. "špičky".
Hotovou polevu můžete ještě obarvit potravinářským barvivem.
Naplňte jí mikrotenové sáčky, kterým ustřihněte malý růžek, abyste mohli začít zdobit.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Em Age Em Age | Web | 4. prosince 2014 v 18:29 | Reagovat

Naopak já bych tvůj recept moc ráda vyzkoušela. S přítelovou mamkou jsme uzavřeli nepsanou sázku, čí perníčky budou lepší. :D Ty její se jí totiž nikdy nepovedou. :-D
Tvůj recept vypadá skvěle a perníčky jakbysmet. Dávám si do záložek a dám ti vědět, jak to dopadlo. :-D

2 Žolanda Žolanda | E-mail | Web | 4. prosince 2014 v 19:01 | Reagovat

Mi budeme dělat perníčky a další cukrovinky příští týden už se na to moc těším i když to vždy dá pěknou práci a sní se to pak za den ;)

3 Jennifer Buffay Jennifer Buffay | E-mail | Web | 4. prosince 2014 v 20:27 | Reagovat

[1]: No tak to držím palce, ať sázku vyhraješ. A děkuju ti, doufám, že sklidíš úspěch. Abych pak nedostala vynadáno, že perníčky nechutnali...jsem zvědavá :-D

[2]: To máš pravdu, cukroví pečeš celej prosinec a během chvilky se to zblajzne.Ale to záleží na každém, kdo si s tím rád dá práci.Pro mě to vždycky pré :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama