Dort Charlotta s lesním ovocem

19. listopadu 2014 v 21:37 | Jennifer Buffay |  Dorty a páje

Co budete potřebovat:

Korpus

250g hladké mouky
150g moučkového cukru
150g krupicového cukru
6 vajec, bílky a žloutky zvlášť
250g másla, o pokojové teplotě
4 lžíce mléka
1/2 sáčku kypřícího prášku
1 lžíce citronové kůry

Krém

420g smetany ke šlehání s min. obsahm tuku 33%
(spolehlivá je od Kunína šlehačka de luxe s 40% tuku)
420g smetanového sýra (Lučina, Philadelphia)
50g moučkového cukru
50g krupicového cukru
1 lžička vanilkového extraktu

...

rybízový džem
alespoň 25 kusů cukrářských piškotů (záleží na velikosti
na vaší dortové formy, tento počet je na formu o průměru 30cm)
(dobré piškoty jsou italské Forno Bonomi Savoiardi, stojí tak 40kč)
250g lesního ovoce (jahody, maliny, borůvky...)
čerstvá máta
bílá čokoládová poleva
tmavá čokoládová poleva
stužka na ozdobu


Tenhle výtvor byl dárkem pro babču a dědu k jejich neuvěřitelnému 50. výročí od svatby,
které bylo třeba řádně oslavit nejen přípitkem, ale i dobrým jídlem.
Dort Charlotta je původně nepečený a musí se nechat tuhnout.
Já jsem si vymyslela pečenou variantu a kupodivu sklidila úspěch.
Nejvíc zapůsobil luxusní design dortu, ale v zápětí si všichni strávníci pochvalovali
spojení lehkého krému a výrazného ovoce, doplněného o svěžest citronového korpusu.
Nebylo tedy ani divu, že Charlotta zmizela během odpoledne.
Jediné, co po ní zůstalo, je čokoládová ozdoba s padesátkou,
kterou si babička schovala na talířek do lednice.

Postup:

Korpus

Předehřejte si troubu na 160°C a vyložte dortovou formu pečícím papírem.
V míse vyšlehejte změklé máslo s moučkovým cukrem do světlého krému.
Postupně zašlehávejte žloutky jedno po druhém a nakonec vmíchejte mléko.
V jiné míse smíchejte mouku s kypřícím práškem a citronovou kůrou a vmíchejte do máslovo-žloutkového krému.
Bílky se špetkou soli vyšlehejte do polotuha, asi tak, aby ještě stékaly ze lžíce. Přidejte do bílků krupicový cukr
a vyšlehejte do pevných špiček.
Sníh lehce vmíchejte do směsi, aby vám nespadnul a při pečení se těsto hezky zvedlo.
Hotové těsto vlijte do formy a dejte péct na 45 minut.
Ověřte vpíchnutím špejle, která by měla zůstat suchá.
Korpus nechte tak půl hodiny vychladnout a vyjměte z formy.

Krém

Smetanu s krupicovým cukrem vyšlehejte do tuhé šlehačky, potrvá to cca 5 minut.
Smetanový sýr vyšlehejte s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem do nadýchaného krému,
který by měl lehce nabýt a vmíchejte ho do šlehačky.
Smetanový krém by měl být pevný a lehký.

Vychladlý korpus rozkrojte napůl. První plát celý potřete rybízovým džemem, pak půlkou krému a položte druhý plát.
Vršek i boky dortu potřete zbytkem krému.
Na boky přilepte cukrářské piškoty a pokud bude potřeba, tak je přepulte napůl. Záleží na výšce dortu.
Ozdobte lesním ovocem, lístky máty a případně ještě čokoládovou ozdobou a okolo obvažte stužku,
to už záleží na vás a vaší fantazii.

Charlotta dort je lepší druhý den, kdy korpus nasákne džemem a krémem.
Sladkou chuť










 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama