České kynuté koláče

12. listopadu 2014 v 18:50 | Jennifer Buffay |  Buchty

Co budete potřebovat:

30g čerstvého droždí
350g hladké mouky
150g polohrubé mouky
1 vejce + 1 vejce na potření koláčů
175ml vlažného mléka
90g krupicového cukru
10g vanilkového cukru
1 lžička citronové kůry
90g rozpuštěného másla
špetka soli

...

Na náplně:

1) Povidlová náplň

200g švestkových povidel smíchejte s 25g moučkového cukru, lžící rumu a špetkou
mleté skořice.

2) Tvarohová náplň

120g polotučného měkkého tvarohu utřete s 1 žloutkem, 10 g změklého másla,
1 vanilkovým cukrem a špetkou soli. Tvaroh moc nepřešlehejte, aby nezřídnul.

3) Maková náplň

V malém hrnci smíchejte 100g máku a 125ml mléka a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte 10 min.
až mák změkne a přidejte 1 lžíci moučkového cukru, 1 lžíci medu,
10g vanilkového cukru a 50g švestkových povidel. Nechte vychladnout a můžete
ještě přidat lžíci rumu.

4) Ořechová náplň

V malém hrnci rozpusťte 20g másla a na 2 minuty na něm opečte
75g mletých ořechů (vlašské, lískové).
Přidejte 70g moučkového cukru a na mírném plameni ještě chvilku opékejte.(pozor ať cukr nespálíte)
Přimíchejte 25ml mléka, nechte vychladnout a nakonec vmíchejte 1 velký žloutek.

Na drobenku:

80g polohrubé mouky
25g cukru moučka
25g vychlazeného másla



Postup:

Připravte si základ na těsto. V míse smíchejte polohrubou a hladkou mouku a udělejte uprostřed důlek.
Do něho nalejte 2/3 vlažného mléka a rozdrobte do něj droždí.
Do mléka a droždí ze stran postupně vmíchávejte mouku, aby vám vzniklo husté těstíčko.
Povrch těsta lehce posypte moukou a trochou krupicového cukru, zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo
kynout na 30 minut. (nejlepší místo je vypnutá trouba)

Po nakynutí přidejte zbytek krupicového cukru, vanilkový cukr, špetku soli, vajíčko, dolijte zbytek mléka a přihoďte citronovou kůru.
Vše zapracujte do těsta. Na závěr přilijte rozehřáté máslo a vypracujte v nadýchané vláčné těsto.
Můžete použít buď kuchyňského robota nebo to zvládnout ručně, což vám potrvá o trochu déle, ale není nad vlastnoruční práci, kterou oceníte.
Pokud by těsto bylo trochu řidší, tak přidejte trošku hladké mouky. Pokud by bylo při hnětení naopak tuhé, přilejte ještě tak 25ml mléka.
Těsto položte na pomoučený vál, přikryjte utěrkou a nechte opět kynout na 30 minut.

Pak rozdějte na malé kousky, cca na 24, a v dlani z nich vyválejte kuličky.
Položte je na plech vyložený pečícím v dostatečné vzdálenosti od sebe, aby se k sobě po kynutí nepřilepili.
Přikryjte utěrkou a už naposledy nechte 45 minut kynout.

Poté vytlačte dnem sklenice, nebo jakoukoliv nádobou s malým dnem, z kuliček koláče.
Měl by vám zůstat 0,5cm okraj. Při vytlačování by se těsto nemělo vracet zpátky, pokud ano,
tak ho nechte ještě chvíli kynout.
Koláčky potřete rozšlehaným vajíčkem, naplňte náplněmi a ozdobte drobenkou, rozinkami nebo mandlemi.
Dejte péct do předhřáté trouby na 160°C po dobu 15 minut.

Zlatavé koláče pocukrujte moučkovým cukrem a ihned podávejte. Přímo z trouby jsou úplně nejlepší.
Dobrou chuť





 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Niké Storch Niké Storch | E-mail | Web | 12. listopadu 2014 v 20:21 | Reagovat

Mňam! Jak já je miluju!!:3

2 Jennifer Buffay Jennifer Buffay | E-mail | Web | 12. listopadu 2014 v 20:31 | Reagovat

[1]: A kdoby ne, domácí jsou nejlepší :-P

3 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 8. února 2015 v 12:59 | Reagovat

S kynutýma koláčema hrozně bojuju. Už jsem zkoušela asi tři recepty a pořád to není ono. Píšu si ho do pořadí :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama