Podzimní jablečný koláč s voňavou drobenkou

22. října 2014 v 21:05 | Jennifer Buffay |  Buchty

Tenhle jablečný zázrak dokáže zahřát jak po těle, tak po duši. Drobenka se skořicí a lístkovými oříšky
vás totálně dostane. Těsto je úžasně vlačné, jablka měkká a drobenka krásně křupavá.
Jednoduchý koláč ukrývá v sobě velké kouzlo...
Co budete potřebovat:

2 hrnky polohrubé mouky
1/2 třtinového světlého cukru
1 sáček vanilkového cukru (např. Dr. Oetker prodává za 7kč)
145g másla, o pokojové teplotě
2 vajíčka
1/4 hrnku mléka, o pokojové teplotě
1/2 hrnku zakysané smetany (nejlépe s vyšším obsahem tuku)

...

4 středně velká sladká jablíčka

...

Na drobenku:

70g másla
2/4 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku krystalového bílého cukru
1/2 hrnku lískových oříšků
1/2 lžičky mleté skořice



Postup:

Předehřejte si troubu na 180°C.
Dno dortové formy vyložte pečícím papírem, který ještě lehce pomažte máslem.
V míse vyšlehejte šlehačem změklé máslo, třtinový cukr a vanilkový cukr, dokud vám nevznikne světlá pěna.
Potrvá to tak 3-4 minuty.
Do této pěny vhoďte první vajíčko, vyšlehejte a hoďte druhé vajíčko a opět vyšlehejte.
Do takto připravené pěny přisypte 1 hrnek polohrubé mouky, mléko a zakysanou smetanu
a šlehejte, aby se vše dobře spojilo.
Nyní přisypte 2. hrnek mouky a vymíchejte v hladké nadýchané těsto.

Jablíčka oloupejte, zbavte jádřinců, rozkrojte na čtvrtky a čtvrtky ještě nakrájejte na 4 plátky...je to jen odhad,
plátky jablek by zkrátka měly být silnější.
Jablka zatím ponořte do vody a citronovou šťávou, aby nezhnědla.

Do další mísy vsypte mouku, cukr krystal, skořici, rozemleté lískové oříšky a máslo. Vše rukama smíchejte a drolte mezi prsty, aby vám vznikla drobenka.

Do formy rozetřete těsto, poklaďte jablíčka a posypte hojně drobenkou, aby zakrývala i jablka.
Dejte péct na 60 minut dozlatova.Hotový koláč ověřte špejlí, která by měla zůstat suchá.
Nechte vychladnout, vyjměte z formy a pořádně pocukrujte.

Dobrou chuť






 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Em Zet Em Zet | Web | 23. října 2014 v 6:44 | Reagovat

Mňam, tento vypadá opravdu lákavě. A není ani těžký! Co se týče jablečných receptů, pak mám nejradši holandský koláč. :-)

2 Jennifer Buffay Jennifer Buffay | E-mail | Web | 23. října 2014 v 20:33 | Reagovat

[1]: Ano, je právě super, že je tak easy a k smrti dobrý=)
Já mám v tomhle podzimním počasí jablečné recepty ráda, jak dokážou zahřát.
Ale holadnský koláč nezmám...nebo jo, ale pod tímto názvem, si nedokážu představit, o co jde?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama