Dýňová polévka s chilli, čili podzimní zahřátí

27. října 2014 v 14:11 | Jennifer Buffay |  Polévky-recepty
Co budete potřebovat:

1kg dýně typu Hokkaido ( seženete na farmářských trzích cca
za 20kč, výhodou je, že se nemusí loupat)
700ml zeleninového vývaru
150ml smetany na vaření
100ml bílého vína
1 lžička sušené chilli papričky
2 lžičky kurkumy
2 lžíce másla
2 lžíce medu
sůl, čerstvě mletý pepř


Jen pro začátek, dýně Hokkaido pochází z Nové Anglie a poslední dobou
si své místo získala i v České republice. Hodí se do zdravého stravování, zejména proto, že je tak
bohatá vápník, betakaroten, vitamíny A, B, C, hořčík, fosfor a draslík.
Potěší i její nízká kalorická hodnota a detoxikační účinky pro náš organismus.
Je skvělým parťákem při problémech s trávením, ledvinami a při srdečních obtížích.
Je to zkrátka zazračná potravina...


Postup:

Předehřejte si troubu na 160°C a vyložte plech pečícím papírem.
Dýni zbavte semínek spolu s měkkou dužinou. Nakrájejte ji na větší kostky, vyložte na plech, posypte kousíčkami másla
a pokapte medem.
Dejte péct na cca 1 hodinu do měkka. Takto připravená dýně má totiž invenzivnější chuť a máslo a med to ještě podpoří.
Upečenou dýni lehce rozamčkejte, hoďte do hrnce a zalijte horkým zeleninovým vývarem.
Vše rozmixujte dohladka a dejte na plotnu na střední plamen.
Přilijte bílé víno, smetanu na vaření a pokud vám zůstala nějaká šťáva na plechu z pečení, tak jí můžete přilít.
Vše promíchejte, přisypte kurkumu a sušené chilli a pomalu přiveďte k varu.
Na závěr osolte, opepřte a stáhněte z plotny.

Hotovou dýňovou polévku ihned podávajte zakapanou zakysanou smetanou a posypanou dýňovými semínky.
Pokud chcete, semínka můžete ještě lehce opražit na pánvi, aby vám křupala.

Přeji dobrou chuť






 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | E-mail | Web | 27. října 2014 v 14:44 | Reagovat

Dýňoffku můžu...

2 Robka Robka | E-mail | Web | 27. října 2014 v 15:10 | Reagovat

Díky za tip s pečením, zítra to vyzkouším. Ale místo polévky bude dýňová omáčka. :-)

3 Leome Leome | E-mail | Web | 28. října 2014 v 17:45 | Reagovat

Polévku z hokaido děláme často, ale bez chilli ;-). Původně - když jsem na to poprvé koukala - říkala jsem si, co to bude za nechutnost, ale ono je to opravdu dobré ;-). My teď hokaido pěstujeme i doma, a náramně se jí daří :-D.
Určitě všem recept doporučuji a přeji dobré chutnání ;-). A tobě děkuji za ten typ s chilli, mám ráda pálivá jídla, tak tomu dodáme trochu grády :D.

4 Jennifer Buffay Jennifer Buffay | E-mail | Web | 28. října 2014 v 18:02 | Reagovat

[1]: A kdo by nemohlXD

[2]: Právě že pečení tý dýni dodá šmrnc. A ještě jak je pokapaná medem a potom se smíchá s chilli, tak to je bezva kontrast.

[3]: Moc děkuju, jsem ráda, že ti bude recept užitečný.
Popravdě já jsem taky měla zprvu s touhle polévkou obavy a rodina, jak není zvyklá na "dnešní kuchyni", tak se do toho taky moc nehrnuli...ale s překvapením obstála skvěle :-D
Je vyloženě krémová, ale né hutná, což je super, že člověka to tak akorát zasytí, zahřeje a není mu těžko.

5 gitty93 gitty93 | 2. listopadu 2015 v 13:16 | Reagovat

Všechno to zní zajímavě, kdybych jen nebyl líný a třeba si to i uvařil :-(

6 games for kids online games for kids online | E-mail | Web | 16. listopadu 2018 v 5:45 | Reagovat

I love this post here is more information for us thanks for sharing with us.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama