Dýňová polévka s chilli, čili podzimní zahřátí

27. října 2014 v 14:11 | Jennifer Buffay |  Polévky-recepty
Co budete potřebovat:

1kg dýně typu Hokkaido ( seženete na farmářských trzích cca
za 20kč, výhodou je, že se nemusí loupat)
700ml zeleninového vývaru
150ml smetany na vaření
100ml bílého vína
1 lžička sušené chilli papričky
2 lžičky kurkumy
2 lžíce másla
2 lžíce medu
sůl, čerstvě mletý pepř


Jen pro začátek, dýně Hokkaido pochází z Nové Anglie a poslední dobou
si své místo získala i v České republice. Hodí se do zdravého stravování, zejména proto, že je tak
bohatá vápník, betakaroten, vitamíny A, B, C, hořčík, fosfor a draslík.
Potěší i její nízká kalorická hodnota a detoxikační účinky pro náš organismus.
Je skvělým parťákem při problémech s trávením, ledvinami a při srdečních obtížích.
Je to zkrátka zazračná potravina...


Postup:

Předehřejte si troubu na 160°C a vyložte plech pečícím papírem.
Dýni zbavte semínek spolu s měkkou dužinou. Nakrájejte ji na větší kostky, vyložte na plech, posypte kousíčkami másla
a pokapte medem.
Dejte péct na cca 1 hodinu do měkka. Takto připravená dýně má totiž invenzivnější chuť a máslo a med to ještě podpoří.
Upečenou dýni lehce rozamčkejte, hoďte do hrnce a zalijte horkým zeleninovým vývarem.
Vše rozmixujte dohladka a dejte na plotnu na střední plamen.
Přilijte bílé víno, smetanu na vaření a pokud vám zůstala nějaká šťáva na plechu z pečení, tak jí můžete přilít.
Vše promíchejte, přisypte kurkumu a sušené chilli a pomalu přiveďte k varu.
Na závěr osolte, opepřte a stáhněte z plotny.

Hotovou dýňovou polévku ihned podávajte zakapanou zakysanou smetanou a posypanou dýňovými semínky.
Pokud chcete, semínka můžete ještě lehce opražit na pánvi, aby vám křupala.

Přeji dobrou chuť






 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | E-mail | Web | 27. října 2014 v 14:44 | Reagovat

Dýňoffku můžu...

2 Robka Robka | E-mail | Web | 27. října 2014 v 15:10 | Reagovat

Díky za tip s pečením, zítra to vyzkouším. Ale místo polévky bude dýňová omáčka. :-)

3 Leome Leome | E-mail | Web | 28. října 2014 v 17:45 | Reagovat

Polévku z hokaido děláme často, ale bez chilli ;-). Původně - když jsem na to poprvé koukala - říkala jsem si, co to bude za nechutnost, ale ono je to opravdu dobré ;-). My teď hokaido pěstujeme i doma, a náramně se jí daří :-D.
Určitě všem recept doporučuji a přeji dobré chutnání ;-). A tobě děkuji za ten typ s chilli, mám ráda pálivá jídla, tak tomu dodáme trochu grády :D.

4 Jennifer Buffay Jennifer Buffay | E-mail | Web | 28. října 2014 v 18:02 | Reagovat

[1]: A kdo by nemohlXD

[2]: Právě že pečení tý dýni dodá šmrnc. A ještě jak je pokapaná medem a potom se smíchá s chilli, tak to je bezva kontrast.

[3]: Moc děkuju, jsem ráda, že ti bude recept užitečný.
Popravdě já jsem taky měla zprvu s touhle polévkou obavy a rodina, jak není zvyklá na "dnešní kuchyni", tak se do toho taky moc nehrnuli...ale s překvapením obstála skvěle :-D
Je vyloženě krémová, ale né hutná, což je super, že člověka to tak akorát zasytí, zahřeje a není mu těžko.

5 gitty93 gitty93 | 2. listopadu 2015 v 13:16 | Reagovat

Všechno to zní zajímavě, kdybych jen nebyl líný a třeba si to i uvařil :-(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama