Tarte Tatin-jablečný koláč z Francie

23. září 2014 v 17:52 | Jennifer Buffay |  Dorty a páje

Tarte tatin je původem z 19. století z francouzského hotelu Tatin,Lamotte-Beuveron.
Hotel provozovaly dvě sestry,které tu připravovaly tradiční jablečné koláče.
Jednoho krásného dne,kdy se v kuchyni nestíhalo,
jedna ze sester nechala vařit jablka s cukrem a máslem trochu déle.
Protože potřebovala situaci nějak zachránit,přikryla vrch jablečného základu těstem
a celé to hodila do trouby.
A výsledkem byl tento úchvatný koláč,tak trochu naruby..

Co budete potřebovat:

250g listového těsta
4 středně velká jablka (radši vybírejte zelená a nakyslejší)
šťáva z 1 citronu
160g krystalového cukru
3 lžíce vody
40g másla



...

créme fraiche k podávání (Seženete v Bille za 25 kč
a nebo i postačí zakysaná smetana s obsahem tuku nad 20%.
Jde totiž o velmi hustou smetanu s více jak 35% tuku
a má velmi lahodnou chuť,která skvěle tento koláč doplňuje)
moučkový cukr na dozdobení

Postup:

Předehřejte troubu na 190°C.
Jablka oloupejte,zbavte jádřinců a nakrájejte čtvrtinky.
Aby vám nezhnědla,tak je namočte do studené vody s vymačkanou citronovou šťávou.
V malém kastrolu s nepřilnavým povrchem na mírném plameni nechte rozpustit cukr krystal se 3 lžícemi vody.
Hmota by měla začít mírně bublat,zkaramelizovat a být lehce zlatavá.
Potrvá to tak 6-8 minut.
Stáhněte z plotny a vmíchejte máslo,vznikne tak pěkný hutný karamel.
Rozetřete ho na dno koláčové formy a naskládejte na něj jablka.
Na pomoučeném vále rozválejte listové těsto na tenký kruh,který je o něco větší než forma.
Plát přeneste na jablka,okraje lehce přitiskněte ke dnu a do středu vyřízněte malý křížek,
aby při pečení mohla unikat pára.
Pečte 35 minut,vyndejte z trouby a nechte 2 minuty odpočívat.
Pak ihned vyklopte z formy na talíř.
Pokud byste to udělali později,karamel by se přilepil ke dnu.

Hotový jablkový koláč podávejte na lehce pocukrovaném talíři doplněný lžící créme fraiche.
Pokud máte opravdu rádi sladké,
můžete do smetany vmíchat vanilkový cukr pro ještě větší požitek.
Sladkou chuť











 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama