Trojitý čokoládový dort (bezlepkový)

26. července 2014 v 19:00 | Jennifer Buffay |  Dorty a páje


Tento dort patřil kamarádce k narozeninám,jak jinak,protože skoro všechny mé dort připravuji na narozeninové oslavy.Letos ale příprava měla háček a to v bezlepkové dietě,pro kterou jsem nikdy nevařila..no vždycky se má nějak začít.A tak začínám tímto trojitým čokoládovým dortíkem,který je bez obsahu mouky..tím myslím úplně bez mouky.Proto korpus je opravdu křehký a je třeba s ním manipulovat opatrně.
Zase je ale výhodou,že se tohohle dezertu nepřejíte a na to,že se skládá ze 3 čokoládových vrstev je vcelku lehký,a takové já mám ráda.
Na oslavě tento hřeb večera zmizel do půlnociSmějící se,a tak se teď bojím
na jak dlouho nám vydrží příští dort,
protože doba sežrání se nekompromisně zkracuje..

Co budete potřebovat:

Bezlepkový korpus

85g másla
200g hořké čokolády (nejlépe min.60% kakaa)
1 lžička kávy
4 velká vejce
1 vanilkový cukr
70g třtinového cukru

Čokoládový cheesecake

140g hořké čokolády (opět kvalitní)
450g krémového sýra
100g krupicového cukru
2 vejce
2 lžíce holandského kakaa
2 lžíce zakysané smetany
1 vanilkový cukr

Pěna z bílé čokolády

375ml smetany ke šlehání (min. obsah 33 % tuku)
200g bílé čokolády
2 lžíce želatiny (používám želatinu Dr.Oekter,která se připravuje za studena)
2 lžíce studené vody

Postup:

Korpus

Předehřejte troubu na 160°C.Dortovou formu vyložte pečícím papírem a položte na plech.
Čokoládu společně s máslem a kávou rozpusťte buď na vodní lázni nebo
v mikrovlnce na mírný ohřev max. na 1 a půl minuty.
Promíchejte a nechte vychladnout.
Pak do čokoládové směsi vmíchejte žloutky a vanilkový cukr.
V míse vyšlehejte bílky společně s cukrem do husté pěny,podobně jako na sněhové pusinky.
Teď sníh postupně a zlehka vmíchejte do čokoládové směsi,tak,aby vám
tzv. nespadnul a při pečení se korpus hezky zvednul.
Nalejte do formy a dejte péct na 25 minut.
Vyndejte a nechte vychladnout.Hotový korpus jinak poznaté tak,
že okraje by měly být pevné a střed ještě měkký.

Cheesecake-nejlépe dělat 1 den předem

Trobu předehřejte na 160°C a dortovou formu vyložte pečícím papírem.
Rospusťte čokoládu na vodní lázni a nechte vychladnout.
Krémový sýr vyšlehejte s cukrem a kakaem do krémové nadýchané konzistence.
Ke směsi přidejte zakysanou smetanu a vanilkový cukr.
V jiné míse vyšlehejte vejce jedno po druhém,vmíchejte k nim vychladlou čokoládu a sýrový krém.
Konzistence by měla být hladká.
Nalejte do formy,uhlaďte povrch a dejte péct na 30 minut.
Nechte vychladnout a dejte ztuhnout do ledničky nejlépe do druhé dne,protože je potřeba,aby tato vrstva byla opravdu pevná.

Pěna

Rozpusťte bílou čokoládu na vodní lázni a nechte vychladnout do studena,ale opravdu do studena,protože jinak by se smetana mohla zdrcnou a to nechcete přece..=)
Smetanu vyšlehejte do tuha a pomalu vmíchávejte čokoládu..tady to chce trochu trpělivost a míchat dokud se vše nespojí,protože to chvilku zabere.
V misce míchejte 2 lžíce želatiny a 2 lžíce vody po dobu 2 minut až směs nabyde
a zašlehejte do smetanové směsi.
Dejte tak na 15 minut vychladnout do lednice.

Nyní vemte bezlepkový korpus a opatrně na něj položte čokoládový cheesecake.
Na vrch rozetřete čokoládovou
pěnu a nechte ještě tak na 2 hoďky chladit v lednici.
Dortík je nyní hotový a můžete si ozdobit podle vlastní fantazie.Já jsem použila čokoládové hobliny,
zavinuté plátky broskve a lístky meduňky.
Ale můžete taky použít maliny,jahody,čokoládové ozdoby nebo jen polít ještě celé čokoládou.

Přeji dobrou chuť a sladké mlsání Smějící se



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama