Nadýchaný kiwi-jahoda dort

13. dubna 2014 v 9:43 | jenny-g |  Dorty a páje



Tento dort jsem pekla pro kamarádku k narozeninám,která si vyžádala dort s nadýchaným korpusem,vanilkou a kiwi.
Nejdřív jsem přemýšlela o fondánové ozdobě,pak o vrstvě kiwi s želatinou,ale nakonec u mě zvítězila tato jednoduchá varianta.Dort je lákavý tím,že je velmi lehký,bez gramu tuku a svoji jednoduchostí a čistotou.
Proto letošní oslava kamarádčin narozenin se obešla bez přeplněných a těžkých břich,jak tomu tak vždycky bývalo.
Kiwi-jahoda dort zmizel během jednoho dne a já i tak nemusím mít výčitky.
..."V jednoduchosti je krása"...

Co budete potřebovat:

Korpus

240g hladké mouky
60g bramborového škrobu
10 žloutků, 10 bílků
300g krupicového cukru
1 lžička prášku do pečiva

Vanilkový krém

420g smetany ke šlehání s min. 30% tuku (dobrá je Olma smetana se 33% tuku)
2 lžíce studené vody
1 lžíce práškové želatiny
vanilkový lusk
200g moučkového cukru

...

5ks kiwi
400g čerstvých jahod
tmavá čokoládová poleva

Postup:

Korpus

Předehřejte si troubu na 180°C a vymažte a vysypte dortovou formu.
V jedné míse smíchejte prosátou mouku s kypřícím práškem a škrobem.
Ve druhé míse vyšlehejte žloutky se 100g cukru,tak aby nabyly a zesvětlaly.
Ve třetí míse vyšlehejte bílky se špetkou soli nejprve do polotuha,pak postupně přidávejte zbývajících 200g cukru a došlehejte do pevného lesklého sněhu.
Do sněhové směsi nejprve lehce vmíchejte žloutkovou směs a pak postupně i moučnou směs.
Hladké těsto nalijte do dortové formy,parkrát s ní klepněte o linku,aby zmizely vzduchové bubliny a vložte do trouby na 40 minut.
Korpus ověřte vložením špejle,která by měla zůstat suchá a vyndejte.Nechte vychladnout a vyjměte z formy.
Rozřízněte na dva pláty.

Vanilkový krém

V míse vyšlehejte smetanu smíchanou s moučkovým cukrem a vyškrábanou vanilkou z lusku,po dobu zhruba 5 minut,dokud vám smetana nenabyde a nezhoustne.Vznikne vám tak šlehačka.
Dávejte pozor na to,abyste smetanu nepřešlehali,jinak se vám zdrcne.Krém proto opravdu hlídejte.
V misce smíchejte lžíci práškové želatiny a dvě lžíce studené vody a míchejte metličkou 2 minuty,dokud želatina nezhoustne.
Hovotou želatinu vmíchejte dohladka metličkou do šlehačkové směsi a krém je hotový.

Nyní si omyjte a očistěte jahody,oloupejte kiwi.2 kiwi a 200g jahod nakrájejte na tenčí plátky a zbývajících 200g jahod a 3 kiwi nakrájejte na různé kusy podle vašich představ na ozdobu.
Vemte si první plát korpusu a pomažte půlkou vanilkového krému,naklaďte plátky kiwi a jahod a položte druhý plát.
Vršek a boky dortu pomažte zbývajícím krémem,uhlaďte a ozdobte jahodami a kiwi.


Na čokoládové ozdoby si rozehřejte čokoládovou polevu v sáčku a ustřihněte kousek rohu sáčku,tak,abyste měli otevřený velmi malý otvor a mohli zdobit.
Na talíř si položte kousek pečícího papíru a lejte na něj opatrně čokoládovou polevu a vytvářejte své vlastní ozdoby.
Dejte do lednice na 15 minut ztuhnout,sloupněte z papíru a naaranžujte na dort.
Nejlepší bude až druhý den,kdy korpus nasákne krém a šťávu z ovoce.
Přeji dobré mlsáníMrkající





 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Peggy Peggy | 15. března 2015 v 16:35 | Reagovat

oooooooooh aaaaaaaaaaaaaaah ooooooooooooooooooh nej dort, co jsem kdy měla k narozeninám! ooooh!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama