Mramorový třený beránek

20. dubna 2014 v 12:21 | jenny-g |  Velikonoce

Co budete potřebovat:

2 žloutky,2 bílky
180g polohrubé mouky
100g krystalového cukru
80g másla
1 lžička prášku do pečiva
1 sáček vanilkového cukru
kůra z 1 citronu
1 lžíce holadského kakaa
50g mletých vlašských oříšků
6 lžic mléka

...

tmavá čokoládová poleva
rozinky

...

nebo moučkový cukr na pocukrování

Postup:

Předehřejte troubu na 200°C.Vymažte a vysypte formu na beránka,kterou můžete dát na chvíli do ledničky,aby se beránek ještě lépe vyklápěl.
Nejdříve v misce smíchejte žloutky,krystalový cukr a změklé máslo a třete zhruba 10 minut v hustý nadýchaný krém.
Ve druhé míse smíchejte polohrubou mouku s kypřícím práškem,kůrou z citronu,vanilkovým cukrem a oříšky.
Sypkou směs smíchejte s utřeným žloutkovým krémem a mlékem.
Bílky se špetkou soli vyšlehejte v tuhý sníh,který pak lehce zamíchejte do těsta,které by mělo nemělo být moc řídké ani moc tuhé.
Teď půlku těsta dejte do jiné mísy a smíchejte s kakaem.
Kdyby kakaové těsto bylo moc tuhé,přimíchejte ještě lžíci mléka.
Do formy střídavě nalévejte světlé a tmavé těsto a vidličkou je obě lehce promíchejte,aby vám po pečení vzniklo "mramorové vzorování".
Vložte do trouby a pečte nejdříve 15 minut,pak teplotu snižte na 180°C a pečte 30 minut.
Hotového beránka ověřte vložením špejle,která by měla zůstat suchá.
Nechte jej vychladnout alespoň 30 minut,aby se okraje odlouply od formy a vyklopte.
Kdyby to šlo hůř,tak formu zabalte do mokré utěrky,nechte jí tak chvíli a zkuste znovu vyklopit anebo vložte na chvíli do ledničky.

Beránka můžete buď jen tak pocukrovat moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou a dozdobit rozinkami..vlastně čím vás napadne,fantazii se meze nekladou.
Doboru chuťMrkající








 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama