Jablečný štrůdl

29. března 2014 v 18:13 | jenny-g |  Další sladké


Co budete potřebovat:


500g listového těsta
6 středně velkých jablek
hrst rozinek namočených v rumu
60g nasekaných vlašských oříšků
mletá skořice
3 lžíce krupicového cukru
2 sáčky vanilkového cukru
2 lžíce strouhanky
kůra z půlky citronu

...

1 žloutek
2 lžíce rozpuštěného másla
moučkový cukr na pocukrování

Postup:

Abych se přiznala,tak listové těsto nedělám domácí,ale kupuji dobré Babické listové těsto,se kterým jsem vždycky spokojená.Ale slibuji,že se časem na domácí přípravu listového těsta vrhnu.

Takže nejprve si předehřejte troubu na 180°C.
Připravte si jablenčnou směs z olupaných,vyjadřincovaných nadrobno nakrájených jablek,2 lžiček skořice,citronové kůry,
3 lžic krupicového cukru a 2 sáčků vanilkového cukru.Vše řádně promíchejte a dejte stranou.

Těsto si rozřízněte na dvě části,čili na dva štrůdly.Na pomoučeném vále si rozválejte listové těsto na cca 5mm silný plát.
Povrch lehce posypte lžící strouhanky,aby případná voda z jablek neprotekla přes těsto.
Doprostřed těsta naklaďte půlku jablečné směsi.
Posypte 30g vlašských oříšků a půlkou odmočených rozinek a lehounce pokapte rozpuštěným máslem,jen pro vůni.
Nyní vemte dolní okraj těsta a přetáhněte přes střed s jablky,přetáhněte horní okraj a boční okraje těsta ohněte pod závin.
Řádně utlačte a upevněte spoje těsta,aby nikde neunikala náplň.
Povrch pomažte rozšlehaným žloutkem a na pár místech propíchněte vidličkou.
Tento proces opakujte i s druhým štrůdlem a poté oba dva přemístěte na plech vyložený pečícím papírem.
Vložte do trouby a pečte 45 minut do zlatova.
Nechte jej vychladnout,lehce pomažte zbylým máslem a hojně pocukrujte moučkovým cukrem.
Dobrou chuťS vyplazeným jazykem

Jinak vím,že každý z nás dělá jablečný štrůdl jinak.Je to naše klasika a každý se pyšní svoji receptůrou a postupem přípravy.
Jistě na babiččiny teplé voňavé štrůdly nic nemá,ale to neznamená,že si ho nemůžeme upéct i my sami.
Tento recept mě chutná nejvíc,protože mám ráda,když je štrůdlík plný jablek se skořicí,rozinek a oříšků a prostě všeho.
Doufám,že bude chutnat i vám a bude vyhovovat vašim chuťovým buňkám.











 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama