Vepřový vývar s játrovými knedlíčky

14. ledna 2014 v 18:43 | jenny-g |  Polévky-recepty
Co budete potřebovat:

Na vývar

1 vepřové koleno
1 l vody
sůl,celý pepř,nové koření,bobkový list
čerstvý tymián
3 stroužky česneku

Játrové knedlíčky

200g vepřových jater
1 hrnek strouhanky
1 vejce
sušená majoránka
sůl
kayenský pepř
2 stroužky česneku
půl lžičky muškátového květu

Na samotnou polévku

1l vývaru z vepřového kolene
1 mrkev
1 petržel
cibule
10g másla
čerstvý libeček,hladkolistá petrželka
játrové knedlíčky

Postup:

Vepřový vývar

Do hrnce nalijte 1l vody,vložte omyté vepřové koleno.Osolte,přidejte pár kuliček celého pepře(podle toho jaké máte chutě),5 kuliček nového koření,4 bobkové listy a několik větviček tymiánu.
Zakryjte poklicí a vařte na mírném plameni 2-3 hodiny,dokud se maso nerozpadá.
Vývar je hotový,stáhněte z plotny a sceďte,aby byl čistý.Zbylé vepřové koleno si můžete dát s hořčicí a chlebem,nebo namarinovat a opéct ho.

Játrové knedlíčky

Do mixéru hoďte na kousky nakrájená vepřová játra a rozemelte najemno.
Takto připravená játra hoďte do mísy a přisypte strouhanku.
Dále přidejte vejce,kayenský pepř,majoránku,prolisovaný česnek,muškátový květ a osolte.
Vše řádně ručně promíchejte,aby těsto drželo pěkně po sobě a dobře se tvarovalo.Pokud je těsto řídké,přidejte ještě trochu strouhanky.
Zatím dejte stranou.

Přírava polévky

V hrnci rozpusťte máslo,přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmahněte dosklovata.
Vhoďte na kostičky nakrájenou mrkev a petržel.Lehce opékejte,aby se zelenina spojila s máslem.
Nyní zalijte vepřovým vývarem,promíchejte a hoďte nasekaný libeček a petrželku.Zvyšte plamen a přiveďte k varu.
Až začne voda bublat,budete přidávat játrové knedlíčky.
Na jejich přípravu si lehce smočte ruce ve vodě(aby se s těstem lépe pracovalo),uždibněte kousek připraveného těsta a v ruce vyválejte malé knedlíčky.Vhoďte do vody a až knedlíčky vyplavou na hladinu,budou se sápat ven,tak to je důkaz,že jsou hotové.
Polévku promíchejte a podávejte nejlépe ještě horké.
Dobrou chuťS vyplazeným jazykem


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Joina Joina | Web | 2. února 2014 v 21:13 | Reagovat

Jéé Já vývar uplně zbožňuji, užasný recept :)

2 jenny-g jenny-g | Web | 3. února 2014 v 9:34 | Reagovat

Děkuji,tak polévka je akorát ozvláštněná tím vývarem z vepřového kolene,byla to totiž náhoda,která se velmi podařila :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama