Čokoládovo-malinový dort

8. ledna 2014 v 21:12 | jenny-g |  Dorty a páje


Tenhle čokoládovo-malinový dort byl trochu experiment,který nečekaně dobře vyšel.Upekla jsem si ho ke svým 18.náctinám,protože jsem počítala s tím,že nikdo se nebude namáhat mi něco upéct a kdyby se o to někdo pokoušel,tak to bude katastrofaXD
Protože narozeniny byly krátce po vánočních svátcích,tak jsem chtěla lehký jednoduchý dort,který nezabere moc práce.
Zvláštní je,že když peču pro druhé,tak radši víc experimentuju a vymýšlím něco výjmečného.Ale když jde o mě,tak se víc držím při zemi.
Korpus je odvozený od těsta na roládu a krém je klasický krémový.Kombinace čokolády a malin je výborná,lehká a trochu nadnášející.Není tady gram tuku(kromě vymazání formy),ne že bych nějak držela dietu,ale šlo mi jenom o nadýchanost korpusu.

Co budete potřebovat:

Na korpus

175g hladké mouky
2 lžíce holandského kakaa
190g cukru krystal
kůra z 1 citronu
6 bílků
6 žloutků
1 lžička prášku do pečiva
30g škrobu
80g hořké čokolády(min. 60% kakaa, např. Lindt)

Na krém

300g krémového sýra(Philadelphia, může být i Lučina)
60g cukru moučka
šťáva z půlky citronu

...

malinový džem

Na ozdobu

čerstvé maliny
čokoládová poleva

Postup:

Korpus

Předehřejte si trobu na 160°C.Vymažte a vysypte si moukou dortovou formu.
V první míse si vyšlehejte bílky do polotuha a postupně zašlehávejte cukr,dokud sníh nebude pevný a krásně lesklý.
Ve druhé míse si metličkou vyšlehejte žloutky do krémovata,tak,aby zdvojnásobily svůj objem.
Vyšlehané žloutky zamíchejte opatrně do sněhu,aby nespadnul a postupně zamíchávejte prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem.
Do směsi přidejte škrob,kakao,nastrouhanou kůru z citronu a rozpuštěnou zchladlou čokoládu.
Vše zamíchejte v hladké nadýchané těsto.
Nalijte do formy,párkrát s ní bouchněte o linku,aby zmizely vzduchové bubliny a zarovnejte povrch.
Vložte do trouby a pečte 25 minut.
Zda je korpus opravdu hotový,ověřte vpíchnutím špejle,která by měla být suchá,bez známek těsta.
Nechte 30 minut vychladnout,vyjměte z formy a rozkrojte na dva pláty.

Krém

Do mísy dejte krémový sýr.Přidejte prosátý cukr a citronovou šťávu.Vše metličkou vyšlehejte do lehkého krému.

Nyní první plát korpusu pomažte tenkou vrstvou malinového džemu,namažte polovinou krému a přiklopte druhým plátem.
Opět pomažte malinovým džemem a zbytkem krému.
Polijte rozehřátou čokoládovou polevou...tady můžete použít svou fantazii a vytvářet obrazce,vůbec nevadí,když poleva bude přetékat přes okraje.

Nakonec dozdobte čerstvými malinami a můžete podávata.
Dobrou chuťSmějící se






 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama