Sýrový koláč s cuketovým salátkem

13. července 2013 v 6:40 | jenny-g |  Vegetariánské

Co budete potřebovat:

Na koláčové těsto

Těsto jsem dělala klasické linecké,ale pouze jsem vynechala cukr.Linecké je krásně křehké,jemné a úžasně ladí s tou sýrovou náplní.Měla jsem ale problém s tím,aby nějaké těsto vůbec zbylo,když jsem ho nejdříve předpekávala a nenápadně si uždibovala při vaření z koláčového korupusuS vyplazeným jazykem
Můžetě ale použít listové těsto,jestli se s tímto nechcete piplat.

250 kg hladké mouky
50 ml mléka
188 g másla
lžička soli
1 žloutek

Na sýrovou náplň

1 cibule
1 lžíce hnědého cukru
100 g parmezánu
200 g kozího sýra
50 g másla
50 g hladké mouky
300 ml mléka
3 bílky
3 žloutky
pár snítek čerstvého tymiánu,sůl,pepř

Na cuketový salát

2 zelené cukety
1 žlutá cuketa (Ale pouze pokud ji v salátu chcete a podaří se vám ji sehnat,je to pouze pro barevnost salátu.Já jsem ji koupila v Kauflandu,ale snad by ji mohli mít i na farmářských trzích.)
300 g lusků cukrového hrášku
olivový olej
špetka sušeného chilli
pár snítek čerstvé máty,bazalky,sůl
pár kapek bílého vinného octa

Postup:

1) Koláčové těsto

Prosejte si do mísy hladkou mouku a smíchejte se změklým máslem.V jiné míse smíchejte žloutek,sůl a mléko a přilejte je do mísy s moukou a máslem.Zapracujte a vypracujte v hladké pevné těsto.
Nechte v ledničce odpočinout tak na 2 hodinky.

2) Sýrová náplň

Nejdříve si připravte klasický bešamel.V hrnci si nechte rozpustit máslo,přisypte hladkou mouku a vymíchejte v jíšku.
Postupně přilévejte mléko a stále míchejte metličkou.Dolijte poslední kapku mléka a míchejte dokud neni bešamel hustý a hladký.
Nyní stáhněte z plotny a stále míchejte,aby vychladnul.Poté osolte,přidejte tymián,žloutky,nastrouhaný parmezán a kozí sýr.Ingredience smíchejte s bešamelem dokud se sýry úplně nerozpustí.
Bílky nechte nechte stranou,protože pak z nich ušleháte sníh.
Nyní si rozpalte pánev s olivovým olejem,přidejte na plátky nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět.Přisypte lžíci hnědého cukru a cibuli nechte zkaramelizovat do zlatova.
Takto připravenou cibuli si dejte do misky stranou.Teď si ušlehejte připravené bílky v tuhý sníh a opatrně ho přimíchejte do sýrové směsi,aby vám nespadnul.

3) Příprava korpusu

Formu na koláč si vymažte máslem a vysypte moukou.Troubu předhřejte na 160°C.
Těsto si po 2 hoďkách vyndejte z lednice,nechte tak 15 minut povolit a vyválejte do kruhu velkého,aby vyplnil vaší koláčovou formu a těsto do ní vložte.
Korpus můžete buď propíchat vydličkou,aby se nezvedlo a nevytvořily se vzduchové bubliny nebo položte na něj pečící papír a na něj syrové fazole,aby se těsto zatěžkalo.
Pečte 15 minut,pečící papír s fazolemi sundejte a pečte ještě 10 minut do zlatova.

Když korpus vyndáte z trouby,pomažte ho zkaramelizovanou cibulkou a vlijte sýrovou náplň.Navrch ještě podrobte kouskami kozího sýra.Pečte na 200°C 25-30 minut.

4) Cuketový salát

Cukety si omyjte,očistěte a nakrájejte je na co nejtenší dlouhé plátky.Ososlte je a potřete trochou olivového oleje.
Rozpalte si pánev a cukety opékejte z obou stran.Nechte je vychladnout a pak je dejte do nějaké salátové mísy.
Dále přidejte cukrový hrášek,který odstraňte z lusků,sůl,sušené chilli,nasekanou bazalku nebo mátu,přilejte pár kapek olivového oleje a vinného octa.

Salátek je hotový a nakonec dozdobte lístkami čerstvé máty nebo bazalky a podávejte s teplým sýrovým koláčem.
Cítíte tu vůni?..
Dobrou chuť






 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama