Sezóní surovina-chřest

27. května 2013 v 21:14 | jenny-g |  Jen tak píšu
Máme tu jaro a s ním i čerstvý chřest,který se začíná objevovat na pultech obchodu a farmářských trzích.
Chřest je jednou z nejdražsí zeleniny,ale také z nejlahodnější.Receptů a kombinací s ním je nespočet,ale proč si nedat jen tak samotný uvařený...


Co je vlastně zač?

Chřest je tzv. "Pokrm králů".. a není divu,když je pochoutkou gurmánů a zároveň obsahuje mnoho vlákniny,bílkovin a vody.
A nejen to,nalezneme tu minerální látky,vitamín C,betakaroten a kyselinu listovou.
Je velmi prospěšný pro naše zdraví i zpestření a proto bychom ho měli zařadit do našeho jídelníčku.
Pro ty,kteří si drží štíhlou linii,tak je tu další plus,protože má nízkou hladinu tuku a nízký energetický příjem a přitom vás vcelku zasytí,narozdíl třeba od mrkve.

Na zdraví!

Jak už bylo řečeno,chřest je ideální konzumovat pokud držíte dietu ( i když tohle slovo nesnáším).
Jeho blahodárné účinky působí na revma (onemocnění kloubů) a bolesti zubů.
Díky obsahu kysliny močové zvyšuje obsah moči ve vašem těle,je zdraví pro vaše srdce,čiští váš organismus,pomáhá při akné a ekzému.
Kladně působí na psychiku,spánek,soustředění a ženy ocení,že po chřestu budou mít zdravé vlasy,nehty a čistou pleť.
Je to zkrátka zázračná zelenina,která s vámi udělá divy a nevím zda je vám známo,ale myslím,že vás potěší,že je přírodním afrodiziakem.

Kde se pěstuje

Nejlepší podmínky má kupodivu u nás v České republice a to zejména na Mělnicku,kde je pro chřest ideální půda a klima.

Původ

Kolem roku 1470 se chřest začal šířit po Evropě.Zprvu se hlavě pěstoval ve francouzských klášterech pro léčebné účely.
Za vlády Ludvíka XIV., ve Francii, se zakládaly chřestové plantáže a to už za účelem pěstovat ho jako potravinu a používal se pro ty největší pochoutky.

Druhy

Tak určitě všichni víte,že chřest máme bílý a zelený,ovšem podrobně vám všechny druhy nevyjmenujuju,protože jich jsou desítky.

1) Bílý chřest

Ten musítě nejdříve řádně oloupat.Slupka je tenká,ale není příjemné,když jí jíte.Loupejte od hlavičky až po konec chřestu.
Odkrojte cca 1cm stonku.
Pak ho uvařte v osolené vodě po dobu asi 10 minut do měkka.Když ho chcete jen samotný,přelijte ho rozehřátým máslem a pokapejte citronem.

2) Zelený chřest

Ten nemusíte loupat,když koupíte čerstvý a pokud možno,nejlepší je,když je tenčí.
Pouze musíte odstranit stonek a to tak,že si chřest chytnete u hlavičky a u stonku,ohnete ho jako když ho chcete zlomit a odlomí se vám ten dřevnatý stonek,který nechceme.
Stačí vařit v osolené vodě maximálně 5 minut,ale můžete ho i v sirovém stavu upravovat na pánvi,v troubě...
Klasický způsob jak podávat zelený chřest je s holandskou omáčkou,vejcem benedikt a opečeným toastovým chlebem.


S čím se dá chřest kombinovat?

Lze ho upravit na sto způsobů.Můžete ho zapékat s parmezánem,parmskou šunkou.Grilovat a použít jako přílohu.
Z chřestu lze připravit výbornou krémovou polévku,přidat ho do risota,do salátů s kozím sýrem.
Upečte si třeba slaný chřestový koláč nebo orinálně na sladko.




 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Lilly Lilly | E-mail | Web | 28. května 2013 v 19:01 | Reagovat

Ja som to ešte nejedla, ale chcela by som to ochutnať :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama