Kuře s velikonoční nádivkou

28. dubna 2013 v 12:39 | jenny-g |  Velikonoce

Co budete potřebovat:

Kuře

1 celé kuře
sůl
pepř
máslo
troška vody na podlití

Nádivka

10 tvrdších rohlíků
1 cibule
2 stroužky česneku
sůl
pepř
muškátový květ
hrst bylinek-pažitka,petržel,libeček
hrstka kopřiv
100 g uzené krkovičky nebo uzeného vepřového
250 ml mléka
1/2 pytlíku kypřícího prášku
6 vajec,oddělené žloutky a bílky
máslo

Příloha

1 kg očistěných oloupaných brambor typu A
sůl
pepř
muškátový oříšek
petrželka
máslo

Postup:

Nejprve si předehřejte troubu na 180°C.

Příprava kuřete

Kuře si očistěte,omyjte a odkrojte přebytečnou kůži.Udějte do něj pár zářezů,aby jste je pak naplnili nádivkou.Zářezy se budou nacházet na stehnech kuřete a na prsou kuřete.Měli byste rozříznou jenom kůži,aby vznikla kapsa,kterou naplníte.
Osolte ho,opepřte ho a to i v jeho vnitřní části a kapsách,které jste vytvořili.
Zatím ho máte takto připravené.

Příprava nádivky

Tvrdší rohlíky nakrájejte na kostičky a dejte do mísy.Lehce namočte mlékem,ať zvlhnou a změknou.
Rozpalte pánev na které na másle osmahněte cibulku a až bude do sklovata,přihoďte na kostičky nakrájenou krkovičku a prolisovaný česnek.
Nechte chvilku osmahnout do zlatova a stáhněte z plotny.
Do navlhlých rohlíků přidejte nasekané bylinky,kopřivy,již oddělené žloutky,osmahnutou směs,sůl,pepř,muškátový květ,prášek do pečiva a zbytek mléka.
Směs řádně promíchejte a ochutnejte,zda je podle vašich chuťových buněk.
Do bílky přidejte špetku soli a vyšlehejte do tuhého sněhu.Ten pak lechce přimíchněte do směsy.
Takto připravenou nádivkou naplňte kuře i do vyříznutých kapes.
Zbylou nádivku vložte do malého pekáčku a tu pak budete péct zvlášť.
Naplněné kuře vložte do pekáče,podlijte trochou vody a poklaďte kouskami másla.Teď už jen vložte do trouby a první hodinu pečte na 180°C a poté ji snižte na 150°C a pečte další dvě tři hodiny do měkka a do zlatova.

Příloha

V průběhu pečení si můžete připravit tradiční přílohu k velikonoční nádivce což jsou brambory.
Ty oškrábejte,omyjte,vložte do hrnce,zalijte vodou a nechte 15 minut odstát,ať se z nich dostane přebytečný škrob.
Vodu slijte a novou nalijte.Osolte,vařte na střední teplotě do měkka.
Hotové bramobry posypte nasekanou petrželkou,přidejte muškátový oříšek,sůl,pepř a promíchněte s kouskem másla.

Kuře bude každou chvíli hotové a tak na posleních půl hodiny k němu do trouby hupsněte nádivku v pekáčku,kterou upečte do zlatova.
Hotové kuře a nádivku servírujte s bramborami.Veselé Velikonoce.
Dobrou chuť










 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama