Pečená kachna,červené zelí a kynutý houskový knedlík

11. února 2013 v 18:37 | jenny-g |  Vánoce-recepty
Co budete potřebovat:

Na kachnu

celá kachna
sůl
pepř
med

Na zelí

půl hlávky červeného zelí
1 brambora
jablko
sůl
pepř
1 cibule
cukr krystal
ocet

Na kynuté knedlíky

500g hrubé mouky
20g droždí
2 tvrdší housky
250ml vlažného mléka
1 vejce
špetka krystalového cukru
špetka soli

Postup:

Kachna

Troubu si předehřejte na 180°C.Kachnu si omyjte,řádně osolte a opepřte.Vložte do velkého pekáče a pak do trouby,kde ji pečte po dobu 3 hodin,aby se kachna zatáhla.Napřidávám žádný tuk,protože kachna sama o sobě obsahuje hodně tuku a proto,když ho začne ze sebe pouštět (a je ho dost,záleží na tom,jak tučnou kachnu si vyberete) je třeba ho odebírat pravidelně z mísy ven.Omastek z kachny nevyhazujte,ještě bude potřeba.
Po 3 hodinách kachnu vyndejte a pomažte ji odebraným tukem a medem.Teplotu trouby snižte na 150°C a maso pečte tak 4-5 hodin.V průběhu pečení kachničku pomazávejte výpekem a z pekáče stále odebírejte nadbitečný tuk,aby kachna nebyla mastná a těžká.Po cca 4 hodinách snižte teplotu na 120°C a pečte naposledy ještě 2-3 hodiny.Čím déle,tím lépe.Jde o to,aby maso bylo křehké a měkké.

Červené dušené zelí

Půlku hlávky nakrouhejte na nudličky.V hrnci si rozpalte olej a osmahněte na něm na drobnou nakrájenou cibuly.Přidejte krystalový cukr,nechte ho rozpustit a zkaramelizovat s cibulí.
K cibuly přihoďte zelí.To osolte,opepřte a dodejte ocet podle vaší chuti.Mírně podlijte vodou,zaklopte poklicí a duste.V průběhu dušení,v případě potřeby,znovu podlejte.Když je zelí poloměkké,přimíchejte nastrouhané jablko a nastrouhanou bramboru,promíchejte a nechte tyto přísady v zelí rozvařit,aby jej zahustily.
Až je zelí měkké odstavte.V případě potřeby dochuťte.

Houskové knedlíky

Nejprve si připravte kvásek.Do misky rozdrobte droždí,přisypte krystalový cukr a míchejte společtně,dokud se droždí nerozpustí.Přilejte trochu vlažného mléka a lžíci mouky.Nechte vzejít kvásek.
V jiné míse smíchejte mouku,vejce,sůl,zbytek mléka a kvásek.Směs vymíchejte v hladké vláčné těsto,které se nelepí.
Mísu zakryjte suchou utěrkou nebo co máte po ruce a v teple,nejlépe ve vypnuté troubě,nechte 2-3 hodiny kynout.
Mezi tím si nakrájejte houstičky na kostičky a po cca 3 hodinkách zapracuje do vykynutého těsta.Nechte ještě tak 45 minut kynout.Poté si na poprášeném vále těsto prohněťte a rozdělte na dva kusy.Z těch vyválejte "ovály",nebo jak bych to nazvala,podle vašich možností co nejhezčeji,nebo podle vaší fantazie.Těsto si můžete taky nakrájet na více kusů a udělat z nich bochánky nebo je vytvarovat do kulata.To už záleží na vás.
Uválené knedlíky ještě nechte kynout tak 20 minut a hupsněte je do vařící vody.Až vyplavou na hladinu a budou se sápat ven,zachraňte je a vytáhněte je.
Pak už knedlíky nakrájejte a naservírujte ke kachně a zelí.

Dobrou chuť



 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 handles handles | Web | 17. června 2015 v 16:07 | Reagovat

vя taky tak chci naučit :-)

2 TomkoW TomkoW | E-mail | Web | 18. ledna 2017 v 10:23 | Reagovat

Velmi zajímavý blog

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama