Nejlepší pečené brambory

10. února 2013 v 11:50 | jenny-g |  Vegetariánské

Co budete potřebovat:

2kg brambor typu A
rozmarýn
česnek
mandarinka nebo klementýnka
sůl
pepř
olivový olej, máslo nebo husí sádlo
olivový olej
balsamikový ocet
bobkový list

Postup:

Tento recept je od světoznámého anglického kuchaře Jamieho Olivera.Tyhle brambory jsou naprosto úžasné a mohla bych je jíst i samotné bez masa nebo čehokoliv.
Narazila jsem na tyto brambory na DVD Jamie vaří na Vánoce a hned jsem je musela vyzkoušet,protože když je Jamie vytáhnul z trouby vypadaly tak svůdně a lákavě.
Jamie je prostě génius=)

Nejprve přehřejte troubu na 190-220°C,podle toho jak vám trouba peče a jak s ní pracujete.
Brambory si oloupejte a nechte v celku.Dejte vařit do osolené vody na 6-7 minut.

Teď do zapékací mísy dejte tuk,který chcete použít na pečení brambor:
tzn. olivový olej je dietnější a zdravější,
máslo je výraznější a dodá bramborům úžasnou chuť a vytvoří na bramborách kůrčičku a uvnitř budou měkkounké,
husí sádlo je sice tučnější ale brambory budou krásně voňavé,také vytvoří kůrčičku a brambory jsou křupavější.

Slejte vodu a brambory naskládejte do zapékací mísy s tukem jeden vedle druhého,aby byly vedle sebe "namačkané".
Řádně osolte a opepřte.Dejte do trouby a pečte tak 30 minut dokud brambory nebudou a zlatatavé a vytvoří tu dobrou kůrku.
Po půl hodině brambůrky vyndejte z trouby.
A teď Jamieho trik: vemte si mačkadlo,kterým děláte šťoucháte brambory a brambory jím jemně a pomalu smáčkněte,aby se trochu splácly,ale musíte opatrně,aby jste je nepoškodily a zůstaly stále vcelku.
Teplotu trouby snižte na 150°C.

V misce si připravte směs,kterou brambory ochutíte.Natrhejte do misky rozmarýn,dejte celé stroužky česneku a tolik kolik vám vyhovuje(já jsem si přidala půl paličky česneku),přidejte olivový olej,kápněte trochu balsamika a pokud připravujete variantu s máslem,oloupněte do směsy trochu kůry z mandarinky nebo klementinky(bez bílého pokrývky,protože ta je hořká) a hoďte pár lístků bobkového listu.
Zamíchejte a potřete jím brambory a opět je vložte do trouby na 40-45 minut.
Až budou krásně zlaté a křupavé vyndejte je.
Pak ucítíte tu krásnou vůni..a co teprv když ochutnáte,to vás dostane.

Dobrou chuť



 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Robert Robert | E-mail | 30. listopadu 2014 v 16:49 | Reagovat

jj, několik krát jsem ho viděl na TV paprika, ale nemohl jsem ho nají, supr za návod, :-)

2 vedders vedders | Web | 22. června 2015 v 20:47 | Reagovat

online pujcka pred výplatou slušovice :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama