Japonská kuchyně

20. října 2012 v 18:31 | jenny-g |  Mezinárodní cuisine
Historie
Původní obyvatelé Japonska se živili hlavně lovem,který způsobil nedostatek masa.A tak se maso z japonských jídel úplně vymazalo,zejména v 7.století po vlivu buddhismu a po zákazu jeho konzumace.
Od té doby jsou japonské recepty založeny hlavně na zelenině.Kromě ryb,které byly snadno dostupné a doteď jsou oblíbenou surovinou.
Hlavní součástí pokrmů je japonská rýže,která se dělí na tři druhy:bílá rýže,hnědá neloupaná rýže a černá neloupaná.Nejdražší z nich byla bílá rýže,kterou si mohli dovolit pouze zástupci nejbohatší třídy,samurajové.
Dále se hodně jedla pohanka,oves,proso,sladké brambory sacumaimo,zelenina-mrkev,cibule,ředkev.

Koncem 16.století byla oblíbená konzumace syrových ryb spolu se sojovou omáčkou,což trvá i do teď.Neoblíbeným bylo kuřecí,slepičí a kohoutí maso,jelikož jejich bílá barva peří byla považována za symbol štěstí a konzumace jich byla za nečistou.Stejně na tom byly i mléčné výrobky.
Koncem 19.století se mléčné výrobky vrátily na pulty stále ve velmi malém množství.V posledních letech se množství zvýšílo,ale k Evropské míře se nikdy nepřiblížilo.

Od středověku je národním nápojem sake,které bylo původně nápojem císařství a samozřejmě nesmím pozamenout čaj.
Čaj se do Japonska dostal v 7.století z Číny spolu s buddhismem.Od 12.století se tu pěstuje a od 14.století se pořádaly čajové "turnaje",kde šlo o to,rozeznat druh a původ čaje.Vlastně stejně jako my teď provádíme degustaci vína.


Suroviny japonské kuchyně
  • sója
-na přípravu sojové omáčky a husté mazlavé omáčky miso
  • tofu
-vyrábí se ze sojového mléka
  • ryby
-podávají se většinou syrové se sojovou omáčkou/wasabi
-slouží na přípravu suši
-grilují se,smaží se,vaří se
  • mořští živočichové-chobotnice,mušle,sépie,korýši
-většinou se podávají syrové
-připravují se také vařené a smažené
  • mořské řasy-nori,aonori
-slouží k dochucování pokrmů
-přidávají se do polévek(sušené řasy wakame)
-do polévkových základů(řasy kombu)
  • k dochucování jídel slouží
-sojová omáčka
-zázvor
-černý pepř
-chilli
-glutaman sodný
-sezam(černý)
-japonský a sečuánský pepř
-směs sedmi druhů koření(šičimi togaraši)
  • zelenina
-mrkev
-celer
-petržel
-hrášek
-pórek
-špenát
-cibule
-zelí
-lilek
-tykve
-paprika
-bílá ředkev
-okurky
-brambory
-bambusové výhonky,sojové klíčky
  • ovoce
-jablka
-banány
-hrušky
-citrusy
-broskve
-meruňky
-kaki,lokva,arbutus
  • nakládaná zelenina
  • ume/planá meruňka
  • japonská rýže
-existují 2 druhy:lepkavá,nelepkavá
-nelepkavá rýže se podává jako příloha a používá se na přípravu suši
-japonská rýže se pěstuje v Kalifornii(USA) a ve Španělsku
  • sójová omáčka
-2 typy:světlá lehká a tmavá silná
  • pasta miso
-vyrábí se ze sóji a obilnin
-dělí se na typy:komemiso,širomiso,akamiso,mugimiso/inakamiso,mamemiso/hatčómiso/tamarimiso
  • majonéza
-má jiné složení a chuť než evropská majonéza,kterou přidáváme do bramborového salátu
  • sladké víno mirin
-slouží k dochucování a vaření
-neslouží jako nápoj
  • sake
-slouží k vaření a i jako nápoj
  • japonský křen wasabi
-podává se k suši
-přidává se do omáček
  • koření šiso
-patří na dochucování syrových ryb
  • citron juzu,sudači,jarní zelená cibulka naganegi
  • zázvor šóga
-přidává se do omáček,salátů,na nakládání masa
-nakládaný se podává jako příloha k suši
  • japonská dýně kampjó
-přidává se do druhu suši-sušimaki
  • kacuobuši
-jsou to hoblinky ze sušeného tuňáka kacuo
-přidáva se do polévek
  • ryby
-mořský ježek
-sladkovodní a mořský úhoř
-mořský ďas
-treska
-sardinka
-kranas
-makrela
-mořský jazyk
-platýs,tuňák,losos,škeble,kraby,krevety,raci,sépie,chobotnice

Co se v Japonsku pije?

K jídlu se popíjí rýžové víno sake,pivo,víno a voda s ledem.Po dojezení se podává japonský čaj,jehož příprava je úplným obřadem.Japonci si moc nepotrpí na silný alkohol,jako u nás je rum,slivovice či vodka.Celé jejich stravování je lehké,přírodního původu,zdravé a čistí tělo a organismus.Proto se národ dožívá tak vysokého věku a se zdravotními problémy se potýkají velmi málo.

Typické pokrmy
  • suši-čiraši suši,Ika suši,Temaki suši,Ika no sugata suši,Inari suši,Furošiki suši,Norimaki suši
  • Terijaki
  • jarní závitky(harumaki)
  • tempura
  • zavinuté vejce(dašimaki tamago)
  • smažená rýže(čáhan)
  • rýžové koláčky moči
  • rybí pánev(sakana no nabe)
  • ovocné želé
  • ananas s rozinkami a kokosem
  • smažený banán/ananas
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Peggy Peggy | 25. října 2012 v 13:50 | Reagovat

Wasabiii!!! xD Super blog! Jsi UUUPLNÁ KUCHAŘKA!!! Ale vazne je to pekny :)

2 oznamovac oznamovac | Web | 27. listopadu 2012 v 15:41 | Reagovat

Minulý měsíc jsem si nechal postavit kuchyň na míru. Po dlouhé době hledání, jsem konečně našel firmu, podle mých představ. Mrkněte na jejich stránky.http://www.potrusil.cz/kuchyne

3 tortyodbarbory tortyodbarbory | 16. dubna 2014 v 13:49 | Reagovat

Waaw,
super, nemám slov si super a máš ešte lepší blog...... :-D

4 jenny-g jenny-g | Web | 17. dubna 2014 v 20:36 | Reagovat

[3]: Děkuji za super komentář=)

5 formicarium formicarium | Web | 19. června 2015 v 0:41 | Reagovat

sms pujcka hned :-?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama