Česká kuchyně

17. října 2012 v 20:55 | jenny-g |  Mezinárodní cuisine
Poslední dobou je česká kuchyně poněkud zavádějící.Na jedné straně tu vaříme jídla,která jsou české kuchyni velmi vzdálená,z velkého množství náhražek,málo přírodních surovin a jídlo nemá hlavu ani patu.Vůbec nechápu smysl toho jídla.
A na druhé straně se zase opět vracíme ke staročeským základům a ke klasice,kterou známe od našich babiček a prababiček,ovšem v modernějším podání.Z tohohle pokroku jsem opravdu ráda a začínáme oprašovat i ty nejstarší recepty z dob Magdaleny Dobromily Retigové.
Pod pojmem české jídlo si představíme těžký,hutný,mastný plný talíř,po kterém je třeba trávit alespoň dva dny.Typickými pokrmy jsou knedlo vepřo zelo,svíčková na smetaně,rajská omáčka,kulajda,bramboračka,vepřové koleno...přesně toto se vybaví třičtvrtině národa pod pojmem česká kuchyně.Ano je pravda že vaříme poněkud více sytější jídla,pokud to porovnáme například s Itálií.
Moderní kuchyně je hlavně o jednoduchosti,elegantnosti,designu a lehké stravitelnosti jídla.Ovšem i česká kuchyně může zahrnovat tato kritéria.Protože kombinace novodobé a staročeské kuchyně je prostě skvělá a je na dobré cestě stát se fenoménem jako jsou i zahraniční kuchyně.

Abychom to vzali pěkně od podlahy..kam až sahají kořeny českého kuchařské umění?..Nejspíše to vše začalo v 16.stol.,tedy spíše jsou zaznamenány nejstarší recepty.Pokrmy se skládaly hlavně z toho co bylo po ruce..no vlastně z toho co bylo na našich půdách,z toho co jsme si vypěstovali a co nám příroda dala.Základem byly brambory,mrkev,kroupy,jáhly,cibule,mák,med,pšenice,špalda,sůl,vejce,mléko,maso kuřecí,vepřové,hovězí,králičí,krůtí,ovšem vyjímkou nebyla ani koroptev,křepelka,perlička,jelení maso,srnčí,dančí i medvědí.Používaly se plodiny-šípek,bezinky,pampelišky,sedmikrásky.Sladilo se medem a mastilo se zejména vepřovým a husým sádlem a domácím stlučeným máslem.Solilo se,ale velmi málo,protože tenkrát platilo víc než kdy jindy staré zlaté pravilo"sůl nad zlato".

Jídla byla velmi jednoduchá,ale zato dvojnásob chutná.Kuchyně chudších rodin se skládala převážně z chleba,brambor,sýr,mléko,mléčný zákys,
vařila se kaše-krupičná,ovesná,jáhelná,ječná,pohanková a semencová.
Ti bohatší si mohli dovolit konzumaci masa,ovoce-jablka,hrušky,švestky,maliny,jahody,borůvky,hroznové víno,ostružiny.Na královských hostinách se objevily i jitrnice,klobásky,ryby,jelita.
Oblíbeným a také v těch dobách jediným kořením byl šalvěj,majoránka,řeřicha..chutě byly hlavně přírodní.

Ale postupem času v 17.stol.se do Evropy i do Čech začalo dovážet exotické koření,které je u nás stále oblíbené-pepř,kmín,skořice,mletá paprika,nové koření,bobkový list,muškátový květ/oříšek.
V prodeji se začaly objevovat suroviny jako jsou fíky,datle,pomeranče,citrony,rozinky,další sušené ovoce,olivy,kapary.
Kuchyně i samotná její vybavenost se stávala vyspělejší,tím mám na mysli,že k úpravě pokrmů nesloužil už pouze sporák na otevřeném ohni,ale i kamna,trouba,začalo se smažit,dusit,opéket,péct,pražit.Novým náčiním byla kuchyňská váha,naběračka,struhadlo,obracečka,cedník,sítko,odměrka,lis na česnek,mlýnek na kafe a další.
Pokrmy se začaly více dochucovat,dolaďovat a přikrášlovat,aby se i očím zavděčily,protože jak se říká:"jíme pusou i čima".

18. a 19.století
Novinkou bylo pečení sladkých bábovek,buchet,koláčů,dortů,cukroví a zákusků,které se doplňovaly ovocem,mákem,povidly,tvarohem,smetanou,skořicí a nově i čokoládou.
Namísto medu se začal přidávat do jídel bílý cukr,který byl objeven roku 1774 a 1843 přišel na trh,poprvé v Dačicích,cukr v podobě kostky namísto nepraktické homole.S touto inovací přišel Jakub Kryštof Rad,ředitel rafinérie v Dačicích.Kostka cukru se dále šířila do Vídně pod názvem "čajový cukr".
Velkým přelomem bylo české kuchaře roku 1826 vydání první Domácí kuchařky od všem známé Magdaleny Dobromily Rettigové.Kuchařka sama o sobě je srozumitelná,recepty jsou jednoduché,chutné a smysluplné,často se opět ukazují na našich stolech.
Jídla se začaly rýsovat do takové podoby,jakou známe teď a její chuť a úžasnou vůni nemůže žádný čech odolat.


20. a 21.století
Recepty jsou upraveny podle novodobého trendu-zdravého životního stylu.Jsou odlehčené a jednoduší.
Do české kuchyně zasahují i zahraniční jídla,která se stávají čím dál více oblíbenými,jako jsou italská,francouzská,řecká,španělská,britská a v 21.stol. i asijská.

typická jídla

svíčková na smetaně
rajská omáčka/houbová omáčka
bramboračka/dršťkovka/houbová polévka/knedlíčková polévka/kulajda
pečené kuře s nádivkou
knedlo vepřo zelo
kynuté knedlíky/chlupaté knedlíky/bramborové knedlíky
bramborový salát
bramborák
guláš
španělský ptáček
jitrnice,jelítka,ovar,olomoucké tvarůžky,znojemské okurky,utopenec,tlačenka

typická sladká jídla

chodské koláče
žemlovka
ovocné knedlíky
škubánky s mákem
jablkový závin
vdolky
kynuté buchty s mákem/tvarohem/povidly
drobenkový koláč/bublanina
trdelník
bábovka
lívanečky
buchtičky se šodó
štramberské uši

typické nápoje

pivo
slivovice
becherovka
kofola
mattoni
fernet




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 oznamovac oznamovac | Web | 22. listopadu 2012 v 8:20 | Reagovat

Nedávno jsme si nechali postavit kuchyň od firmy Potrusil a musím říct, že na kuchyně to jsou opravdoví machři. Vaření v moderní a kvalitní kuchyni je opravdu mnohem zábavnější, než tomu bylo v té staré. Mrkněte na jejich stránky www.potrusil.cz/kuchyne

2 Bughul Bughul | E-mail | 2. dubna 2015 v 17:55 | Reagovat

Souhlasím s autorkou článku, česká kuchyně se za posledních 12 let zásadně změnila. Dneska už si kvalitní jídlo zažijete v hezké degustaci i v dobré poctivé české restauraci, jako je třeba restaurace Uno ve Zlíně (http://www.penzionuno.cz/). Občas mají fakt moc dobré menu jak s vínem, tak i s pivem.

3 Jennifer Buffay Jennifer Buffay | E-mail | Web | 3. dubna 2015 v 10:43 | Reagovat

[2]: Ahoj, děkuju za typ. Jestli se někdy ve Zlíně stavim, tak restauraci vyzkouším.

4 SchwarzRosen SchwarzRosen | 4. listopadu 2015 v 13:44 | Reagovat

Teda kdysi jsem četla - ale nevím, jak moc důvěryhodný zdroj to byl - že trdelník je tuším z Maďarska.

5 SchwarzRosen SchwarzRosen | 4. listopadu 2015 v 13:54 | Reagovat

A mohla bych se zeptat, copak je to za dobrotu na pozadí stránky? Snažím se projít recepty, ale zatím nenacházím =o)

6 Jabo Jabo | 18. března 2016 v 13:19 | Reagovat

Řešení kuchyňských interiérů v nových luxusních stylech:

http://www.interier48.sk/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama