Mramorová bábovka

3. července 2012 v 16:07 | jenny-g |  Buchty
Co budete potřebovat:

400g polohrubé mouky
120g másla
250g moučkového cukru
kůra z 1 citronu
5 vajec
1 prášek do pečiva
1 lžíce kakaa
1 vanilkový lusk
250ml mléka(může být i smetana)
1 lžíce citronové šťávy

...

moučkový cukr na posypání

Postup:

Nejprve si oddělte do sebe bílky a žloutky.Formu si vymažte máslem a vysypte moukou a aby se vám bábovka po upečení ještě lépe vyklopila,dejte vysypanou formu do ledničky,stačí na 15 minut.Troubu si předehřejte na 180°C(teda u mě to tak stačí).
Změklé máslo si utřete s cukrem a postupně zapracujte žloutky,citronovou kůru a šťávu z citronu.
Prosejte si mouku(to aby bábovka byla hezky nadýchaná) a smíchejte s práškem do pečiva a to pak postupně přidávejte do směsi ze žloutků.Pak přidejte mléko nebo smetanu.
Z bílků si ušlehejte pěkně tuhý sníh(pro větší tuhost můžete přidat kapku citronové šťávy nebo špetku soli)(já vždycky používám elektrický šlehač,protože to hodně usnadní práci a sníh je za 3 minuty hotový),no a opatrně a lehce ho přimíchejte do směsi,tak aby vám "nespadnul".
Těsto si rozdělte na dva díly.
Do prvního přidejte dužinu vyškrábanou z vanilkového lusku.(pravý lusk je nejlepší,protože krásně ovoní tu bábovku a ještě lépe chutná,nejvíce aromatická je vanilka z Madagaskaru).
Do formy nejdříve nalijte světlé těsto,pak tmavé,to můžete vidličkou "vyornamentovat" nebo propíchat do světlého těsta,abyste dosáhli toho mramorového vzhledu.A nakonec přelijte světlým těstem.
Vložte do trouby a pečte cca 45 až 50 minut,podle toho jakou máte troubu.Pro ověření,zda je bábovka hotová,píchnětě do ní špějlí a pokud zůstane suchá,můžete vyndávat z trouby.
Po vychladnutí vyklopte a pocukrujte.

Dobrou chuť


 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama