Čokoláda

26. června 2012 v 20:25 | jenny-g |  Jen tak píšu
Co si představíte,když se řekne čokoláda?

První vás asi napadne jídlo,pak možná pocity jako je láska,hříšnost,pokušení,vášeň,touha,slast,svůdnost a hlavně prostě něco dobrého,čemu miliony lidí,hlavně žen,nemůže odolat.
Je to surovnia která je známá už několik tisíc let,je také považována za jedno z nejúčinějších afrodiziak.
Kakaové boby...světový objev,který uchvátil domorodce svou ojedinělou a lahodnou chutí.Už v těchto starých dobách si z bobů vyráběli čokoládové nápoje a tato surovina byla velmi vzácnou,ve světě velmi ojedinělou.Dnes už čokoládu bereme jako samozřejmost,děti se jí ládujou na kila a podle toho to taky vypadá.Čokoládu bychom měli brát jako malou laskominu,malý zákusek a odměnu za naší celodenní práci nebo si jí dát prostě jen tak jako na relaxaci a odreagování.
Dobrá kvalitní čokoláda by měla obsahovat alespoň 55% kakaa a málo ztuženého rostlinného tuku,nejlépe žádný,dále by neměla obsahovat syrovátka,mléčné tuky,umělá dochucovadla,lískooříškovou pastu a "éčka".Cena se pohybuje samozřejmě podle kvality a značky výrobce,může to být od takových 40,- až po 200,-.
Můžeme ji jíst samostatně,nebo použít jako ingredienci do sladkých zákusků,dezertů,nápojů,cukroví,ale také do slaných pokrmů,nejlépe se hodí k masu,třeba i jako omáčka.

Čokoláda je byla objevena starými národy jako jsou Aztékové,Mayové a Olméci.Poté byla převezena do Evropy španělským dobyvatelem Hernandem Cortézem.Používání čokolády se více a více rozšiřovalo a začala se používat novými způsoby.Konzistence se postupem času měnila a začal se do ní přidávat cukr.Později se začalo oddělovat od sebe kakaové máslo a kakaový prášek,čímž čokoláda dostávala jinou chuť a také jednoduší postup výroby.Díky tomu byla čokoláda levnější a více dostupná po celém světě.Za tento trik může zřejmě Holanďan Conrad van Hounten.
Čokoláda se skládala ze směsi kakaového másla,kakaového prášku a cukru.Začala se více a více podobat té,jakou známe dnes.

Na pultech se často objevují náhražky čokolády a nemají s pravou čokoládou nic společného.Větší podíl zaujímají suroviny,které tu nemají co dělat a obsahují více jak 50% cukru a velmi málo kakaové složky.Proto nemůžou být nazývány čokoládou,ale na obalech můžete vidět napsáno čokoládová pochoutka nebo zcela bez názvu.
Dobrá mléčná čokoláda by měla obsahovat alespoň 25% kakaové složky a hořká čokoláda alespoň 35%.

Druhy čokolád
  • Hořká
Obsahuje kakaové máslo,kakaový prášek a cukr.Kvalitní obsahují více jak 50% kakaové hmoty.

  • Mléčná
Obsahuje kakaové máslo,prášek,cukr a kondenzované mléko.Kvalitní obsahují více jak 35% kakaové složky a 14-25% mléčné složky.

  • Bílá
To vlastně není čokoláda,neobsahuje žádnou kakaovou sušinu.Skládá se z kakaového másla,sušeného mléka,cukru a chuťových přísad.Obsah kakaové másla musí být minimálně 20%.A bývá sladší než tmavá čokoláda.

  • Couverture
Čokoláda nejvyšší kvality a obsahuje mnoho kakaového másla(32-39%) a kakaového prášku(více jak 70%).Tento druh používají cukráři a čokolatiéři třeba na výrobu těch nejkvalitnějších pralinek a lanýžů.Najít je můžete ve specializovaných obchodech se značkami Valrhona,Lindt,Coco Barry a Esprit des Alpes.Po rozehřátí je velmi tekutá.



Použití: součást těsta,pralinky,lanýže,horká čokoláda,omáčka,k masu,chilli con carne,mexická omáčka mole a mnoho dalšího...o samozřejmě čokoládová lázeň či masáž,výborná záležistost.=)

Účinky čokolády

Obsahuje látky zvané antioxidanty,ale v případě,že obsahuje vysoký podíl kakaové sušiny a málo cukru.Takže v malém dávkování je čokoláda zdravá.Také působí pozitivně na nervy a povzbuzuje,navozuje nám pocit štěstí.Také obsahuje kofein(ale méně jak kafe). Je vědecky dokázáno,že malé množství čokolády každý den působí a preventuje nás před kardiovaskulárními onemocněními a tvorbou krevních sraženin.
Zdravá je taky čokoládová masáž,jejíž účinky jsou:odbourávání stresu,deprese a napětí,dodání pocitu radosti,napomáhá k odstranění celulitidy a tvarování postavy,vyživuje kůži a zbavuje ji vrásek,pomáhá odplavování toxických látek z těla.

Takže jezte čokoládu každý den,váš organismu bude škodlivin zbaven.=D


Čokoláda v několika jazycích

Anglicky-Chocolate
Německy-Schokolade
Španělsky-Chocolate
Francouzsky-Chocolat
Maďarsky-Csokoládé
Turecky-Cikolata
Latinsky-Scelerisque
Irsky-Seacláid
Italsky-Cioccolato
Švédsky-Choklad
Norsky-Sjokolade
Polsky-Czekolada
Estonsky-Šokolaad
Filipínsky-Tsokolate


 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Adel Adel | Web | 26. června 2012 v 20:37 | Reagovat

Ahoj,
dej prosím hlas číslu7!!
zde http://smile-sany.blog.cz/1206/2-kolo-sonp#komentare
Moc děkuji a ráda oplatím.:)
Promiň za reklamu.

2 Anett Anett | E-mail | Web | 26. června 2012 v 20:39 | Reagovat

jo ta bývá i dražší,,,:-)

3 Vendy Vendy | Web | 26. června 2012 v 20:42 | Reagovat

Zaujalo mě, jak má čokoláda téměř univerzální název.
Asi proto, že je univerzálně dobrá!
Teda až na levné šmejdy...

4 *Le Mája *Le Mája | Web | 26. června 2012 v 20:43 | Reagovat

dobrý článek :) a máš krásný blog x)

5 hnedoockaVer hnedoockaVer | 26. června 2012 v 20:50 | Reagovat

Velmi povedený článek:-)

6 Nagisa-chan Nagisa-chan | Web | 27. června 2012 v 16:01 | Reagovat

Tolik informací! Až je mi trochu divné, jestli jsi to všechno věděla z hlavy. Není tu totiž žádný zdroj(odkud jsi čerpala). A ještě chyba/překlep: Čokoláda byla objevene...>> vloudilo se ti tam "je". Ale jinak klobouk dolů! Je to jeden z nejlepších článků na toto téma. ;)

7 jenny-g jenny-g | 28. června 2012 v 20:38 | Reagovat

Takže za prvé všem moc děkuji.
Za druhé Adel hlasuju pro tebe.
Za třetí,ano dobrá čokoláda bývá dražší,pokud si chcete připlatit za kvalitu.
A slovo objevena se píše takto:objevena.Zatím jsem tam nikdy -ě neviděla.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama